Súd v Kirove opäť otvoril kauzu Alexeja Navaľného

NETKY.SK • 5 December 2016, 10:56 • 2 min
Súd v Kirove opäť otvoril kauzu Alexeja Navaľného

MOSKVA - Okresný súd v ruskom meste Kirov dnes opätovne otvoril súdne konanie v kauze Kirovles proti známemu ruskému opozičnému politikovi, blogerovi a aktivistovi Alexejovi Navaľnému a jeho spoluobžalovanému Piotrovi Oficerovovi.

slovakia

left justify in out

Navaľného obhajoba dnes žiadala ukončenie konania voči svojmu mandantovi, čo odôvodnila tým, že "chýba samotný fakt spáchania trestného činu". "Sú to len výmysly vyšetrovateľov," uviedla Navaľného obhajkyňa Svetlana Davydovová.

Prokurátor však žiadosť o zastavenie trestného konania označil podľa agentúry RIA Novosti za predčasnú.

 

Navaľného odsúdili v roku 2013 na päť rokov väzenia podmienečne. Oficerova v rovnakom procese na štyri roky podmienečne. Súd ich totiž usvedčil zo sprenevery 16 miliónov rubľov (v tom čase približne 370.000 eur), ktorej sa mal dopustiť spolu s ďalšími osobami na úkor štátneho podniku Kirovles.

 

Samotný Navaľnyj všetky obvinenia odmietol ako politicky motivované.

 

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vo februári rozhodol, že Rusko v kauze Kirovles porušilo právo Navaľného i Oficerova na spravodlivý súdny proces.

 

Následne prezídium ruského najvyššieho súdu v polovici novembra rozhodlo, že celý prípad opätovne prerokuje príslušný okresný súd v meste Kirov, a to vzhľadom na bližšie nešpecifikované nové okolnosti.

 

Navaľnyj sa dnes vo svojej výpovedi žiadal ukončenie konania, pričom sa odvolal na verdikt najvyššieho súdu a ESĽP. Svoju kauzu opäť označil za spolitizovanú. Obhajoba žiadala, aby sa prípad jej mandantov vrátil na prokuratúru.

 

Navaľnyj dnes pred novinármi znova vyslovil podozrenie, že pokračovanie konania pred ruskými súdmi má len jediný cieľ, a to komplikovať jeho politickú činnosť neustálym cestovaním do Kirova, vzdialeného od Moskvy zhruba 950 kilometrov.

 

Alexej Navaľnyj v roku 2013 kandidoval za primátora Moskvy. Hoci neuspel v súboji so súčasným prokremeľským šéfom magistrátu Sergejom Sobianinom, podarilo sa mu získať viac ako štvrtinu hlasov (27,2 percenta).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies