Súd v kauze L'Oréal sa začal správou o pokuse o samovraždu jedného z obvinených

NETKY.SK • 26 Január 2015, 14:31 • 2 min
Súd v kauze L'Oréal sa začal správou o pokuse o samovraždu jedného z obvinených

PARÍŽ - Desať ľudí, vrátane slávneho francúzskeho fotografa, predstúpilo dnes pred súd v Bordeaux, aby sa zodpovedali v kauze podvodu, ktorého sa dopustili na 92-ročnej dedičke kozmetickej firmy L'Oréal a najbohatšej Francúzke Liliane Bettencourtovej.

slovakia

left justify in out

Do prípadu bol zapletený aj francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy, ktorého však súd v roku 2013 zbavil podozrenia, že zneužil Bettencourtovej zlý zdravotný stav a vymámil od nej desiatky tisíc eur ako nelegálny príspevok na svoju - napokon víťaznú - kampaň pred prezidentskými voľbami v roku 2007.
     

Medzi obvinenými je však Sarkozyho spolupracovník, bývalý pokladník jeho predvolebného štábu Eric Woerth. Obvinený je aj známy francúzsky fotograf Francois-Marie Banier.
     

Obžaloba tvrdí, že všetci obvinení zneužili Bettencourtovej vysoký vek a oslabené zdravie, aby od nej vymámili veľké sumy peňazí. Podľa lekárskej expertízy z roku 2006 trpí Bettencourtová stareckou demenciou. 
     

Obvinení pomoc prijímali vo forme šekov alebo v hotovosti, v podobe drahých darov, šperkov, umeleckých diel, ale aj ako životné poistky uzavreté na nezvyčajne vysoké sumy. Okrem toho sú obvinení aj zo zneužitia dôvery, prania špinavých peňazí a prisvojenia si cudzej veci.
     

Očakáva sa, že súdne pojednávanie bude trvať asi päť týždňov. Obhajoba sa však chce domáhať odročenia procesu o niekoľko týždňov, keď sa v Bordeaux začnú dva ďalšie súdne procesy, ktoré sa tiež týkajú Bettencourtovej.
     

Ako informovala francúzska spravodajská spoločnosť RTL, dnešné pojednávanie sa začalo dramaticky - správou, že Bettencourtovej bývalý ošetrovateľ Alain Thurin, ktorý je v procese obvinený za zneužitie slabosti svojej klientky, sa uplynulú nedeľu vo svojom bydlisku v departemente Essonne pokúsil o samovraždu obesením. Oznámil to predseda súdnej poroty Denis Roucou. Bližšie správy o Thurinovom osude súd k dispozícii nemal, keďže tohto obvineného nezastupuje žiaden advokát. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona