Súd v Johannesburgu v piatok oznámi verdikt o ponúknutej Krejčířovej kaucii

NETKY.SK • 11 December 2013, 17:58 • 2 min
Súd v Johannesburgu v piatok oznámi verdikt o ponúknutej Krejčířovej kaucii

JOHANNESBURG - Rozhodnutie o prípadnom prepustení českého podnikateľa na úteku Radovana Krejčířa z väzby v Juhoafrickej republike na kauciu bude známe v piatok. Informoval o tom dnes server Novinky.cz s odvolaním sa na súd v Johannesburgu, ktorý sa opakovane zaoberal podnikateľovou žiadosťou.

slovakia

left justify in out

Už v pondelok iný senát odložil na 19. decembra prerokúvanie žiadosti ČR o vydanie Krejčířa odsúdeného vo vlasti na 10,5 roka väzenia za polmiliardový daňový únik. Krejčířa, občana Seychel, zadržala juhoafrická polícia koncom novembra pre podozrenie z únosu a pokusu o vraždu. Podľa prokuratúry mali jeho komplici uniesť brata drogového kuriéra, ktorý mal do Austrálie prepraviť pervitín za 24 miliónov randov, ale zmizol. Unesenú osobu spoločne s Krejčířom vraj najskôr bili a mučili, aby prezradila, kde sa nachádza jej nezvestný brat. Podnikateľ vraj najskôr navrhoval, aby ho zlikvidovali a brata tak vylákali na jeho pohreb, z toho však napokon zišlo a tak zbitého muža napokon vyhodili z auta v Johannesburgu. Prokuratúra tvrdí, že má pre svoje tvrdenia očitých svedkov.

Samotný Krejčíř, ktorý v súdnej sieni ubezpečil, že JAR sa nechystá opustiť a vyjadril pripravenosť na spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní, ponúkol súdu zloženie kaucie vo výške 50.000 randov. Podnikateľ informoval súdne orgány, že juhoafrická polícia po zadržaní mučila, aby si vynútila jeho priznanie. Podľa informácií tamojších internetových serverov mu mali policajti spútať ruky, zaviazať oči a mučiť elektrošokmi, ako aj natiahnutím umelohmotného vreca na hlavu. O podobnom prístupe hovoril aj jeho údajný juhoafrický komplic Desai Lupondo. V kauze figurujú ako spoluobvinení aj dvaja príslušníci špeciálnej jednotky juhoafrickej polície Hawks - Samuel Maropeng a Jeff Nthoroane, ktorí takisto popreli všetky obvinenia a tiež požiadali o prepustenie na slobodu na kauciu.

Súdne konanie v Johannesburgu sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Napätie iba zvýšilo pondelkové tvrdenie prokurátora Louisa Mashianeho, ktorý informoval o hrozbách adresovaných mu telefonicky údajne so zámerom  dosiahnuť, aby nebránil Krejčířovmu prepusteniu na kauciu. Podobné zážitky mal mať aj chránený svedok obžaloby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona