Súd v Iraeli umožnil kremáciu transrodovej ženy, tradičný židovský pohreb zamietol

NETKY.SK • 25 November 2015, 11:16 • 2 min
Súd v Iraeli umožnil kremáciu transrodovej ženy, tradičný židovský pohreb zamietol

JERUZALEM - Izraelský najvyšší súd dnes otvoril cestu pre kremáciu transrodovej ženy, ktorá spáchala samovraždu. Zamietol totiž odvolanie jej hlboko nábožensky založenej rodiny, ktorá si želala tradičný židovský pohreb a pochovanie.

slovakia

left justify in out

May Pelegová si vzala život tento mesiac a v poslednej vôli žiadala, aby bola spopolnená. Pelegovej rodina patrí k ultraortodoxnej, veľmi konzervatívnej komunite a židovský zákon zakazuje kremáciu. Právnik rodiny na súde argumentoval, že Pelegová bola psychicky labilná, keď sa rozhodla pre spopolnenie. Uviedol tiež, že rodina, ktorá s Pelegovou neudržiavala kontakt, si želá židovský pohreb.


Súd musel porovnávať želanie rodiny a obmedzenia stanovené v židovskom zákone s Pelegovej právom ako jednotlivca zvoliť si spôsob pochovania. V rozhodnutí, ktoré dnes získala agentúra AP, sa súd priklonil na stranu Pelegovej zástupcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies