Súd v Hongkongu opäť poslal za mreže prodemokratického aktivistu Joshuu Wonga

NETKY.SK • 17 Január 2018, 08:28 • 2 min
Súd v Hongkongu opäť poslal za mreže prodemokratického aktivistu Joshuu Wonga

HONGKONG - Hongkonský najvyšší súd opäť poslal za mreže prodemokratického aktivistu Joshuu Wonga, ktorý je jedným z hlavných organizátorov študentských hromadných protestov v Hongkongu z roku 2014.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťjedenročného mladíka a ďalších pätnásť aktivistov uznal v súvislosti s protestami vinnými z opovrhovania súdom, keď bránili vyprázdneniu protestných miest. Joshua Wong dostal trest odňatia slobody na tri mesiace, ďalší aktivista Raphael Wong štyri mesiace a 15 dní. Oboch pritom hneď vzali do väzby. Štrnásť ďalších aktivistov, vrátane bývalého študentského lídra Lestera Shuma, dostalo podmienečné tresty.

Mladý aktivista pred pojednávaním uviedol, že nemá žiadne výčitky a prisľúbil, že bude ďalej bojovať za demokraciu. "Môžu zavrieť vaše telo, ale nemôžu zavrieť vašu myseľ," povedal. Na súde priznal vinu a voči obvineniam nebojoval. Súd mu zamietol prípadné prepustenie na kauciu, dovolil však dodatočné pojednávanie s jeho právnikmi, ktoré sa bude konať neskôr počas stredy.

Trojmesačný pobyt vo väzení je pre Wonga už druhým trestom odňatia slobody súvisiacim s protestmi proti rozhodnutiu Pekingu obmedziť voľby v Hongkongu, známymi ako protesty "Dáždnikového hnutia". Vlani v auguste ho v rámci iného procesu týkajúceho sa demonštrácií odsúdili na šesť mesiacov vo väzení, proti čomu sa odvolal a na verdikt súdu čakal na slobode po tom, ako ho prepustili na kauciu. Wonga a aktivistu Nathana Lawa pôvodne za podnecovanie týchto protestov odsúdili na povinné verejnoprospešné práce. Po tom, ako minister spravodlivosti požiadal súd o prehodnotenie rozsudku, ich však zatkli. U verejnosti tento krok vyvolal obavy zo zasahovania politických činiteľov do súdnictva.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies