Súd v Haagu uznal vojakov OSN vinnými za smrť 300 Srebreničanov

NETKY.SK • 16 Júl 2014, 14:51 • 2 min
Súd v Haagu uznal vojakov OSN vinnými za smrť 300 Srebreničanov

HAAG - Súd v holandskej metropole Haag v stredu rozhodol, že Holandsko nesie časť viny za smrť viac ako 300 bosnianskych moslimov, ktorých usmrtili srbské sily pred 19 rokmi.

slovakia

left justify in out

Podľa prelomového verdiktu haagskeho súdu totiž holandské sily pôsobiace v Bosne pod hlavičkou OSN zlyhali pri ochrane mužov, ktorí utiekli zo Srbmi obsadenej enklávy Srebrenica. Stovkám z nich sa podarilo dostať na neďalekú základňu mierotvorcov OSN v Potočari. Odtiaľ ich však 13. júla 1995 vyhostili a napriek uisteniam Holanďanov skončili v rukách Srbov, ktorí ich následne zabili. Súd tvrdí, že Holanďania mali vedieť, aké nebezpečenstvo moslimom hrozí, a preto nariadil holandskej vláde vyplatiť rodinám 300 obetí odškodné, informuje portál Balkan Insight.

 

V srebrenickej enkláve, ktorú OSN označila za bezpečnú zónu, žilo asi 45 000 moslimov, z čoho polovicu tvorili utečenci z okolitých obcí. Obyvateľstvo enklávy chránili slabo vyzbrojení holandskí vojaci OSN. Celú oblasť obliehali bosnianskosrbské jednotky na čele s generálom Ratkom Mladičom. Vojaci do Srebrenice vtrhli 11. júla 1995 a napriek prítomnosti holandských vojakov postupne pozabíjali asi 8000 mužov a chlapcov. OSN označila túto tragédiu za genocídu, za ktorú odsúdili 30 bosnianskych Srbov. Ich vtedajší lídri, prezident Radovan Karadžič a generál Mladič na svoj verdikt čakajú práve v Haagu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies