Guatemalský prezident Pérez odstúpil pre korupčný škandál z funkcie

NETKY.SK • 3 September 2015, 11:52 • 2 min
Guatemalský prezident Pérez odstúpil pre korupčný škandál z funkcie

GUATEMALA - Guatemalský prezident Otto Pérez sa rozhodol odstúpiť z funkcie v súvislosti s rozsiahlym korupčným škandálom, pre ktorý mu hrozí trestné stíhanie. Podľa vyhlásenia svojho hovorcu Jorgeho Ortegu, ktoré dnes citovala agentúra Reuters, podpísal Pérez rezignačný list v stredu neskoro večer (miestneho času) a následne ho poslal do parlamentu.

slovakia

left justify in out

Guatemalská generálna prokuratúra predtým informovala o vydaní súdneho príkazu na zadržanie Péreza, voči ktorému vzniesla v súvislosti s korupčným škandálom obvinenia z nezákonného spolčenia, prijatia úplatkov a colného podvodu. Súd požiadavke vyšetrovateľov vyhovel po tom, ako parlament v utorok zbavil prezidenta trestnoprávnej imunity.

 

Škandál okolo korupčnej skupiny známej ako La Línea oslabil Pérezovu vládu a uvrhol Guatemalu do chaosu krátko pred voľbami nového prezidenta a parlamentu, v ktorých však doterajšia hlava štátu nekandiduje. Tisíce Guatemalčanov vyšli v uplynulých týždňoch do ulíc tamojších miest, kde vyzývali Péreza na odstúpenie.

 

V súčasnosti 64-ročný Pérez, bývalý armádny generál, ktorý získal prezidentské kreslo na základe prísľubu, že bude bojovať proti zločinu a korupcii, doteraz odmietal odstúpiť, pričom popieral akékoľvek pochybenie. Podľa vyhlásenia jeho advokáta by mal ešte dnes o 8.00 h miestneho času (16.00 SELČ) dostaviť pred súd.

 

Vyšetrovatelia tvrdia, že Pérez stál na čele korupčnej skupiny, ktorá dostávala úplatky za to, že sa dovozcovia vyhli plateniu cla. V súvislosti so škandálom už dávnejšie odstúpila viceprezidentka Roxana Baldettiová, ktorá je vo vyšetrovacej väzbe, ako aj viacero ministrov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona