Súd v Guatemale nariadil väzbu exprezidenta Molinu obvineného z korupcie

NETKY.SK • 9 September 2015, 07:24 • 2 min
Súd v Guatemale nariadil väzbu exprezidenta Molinu obvineného z korupcie

GUATAMALA - Guatemalský súd nariadil v utorok väzbu pre exprezidenta Otta Péreza Molinu po tom, ako ho prokuratúra obvinila zo sprisahania, úplatkárstva a sprenevery v spojitosti s vyšetrovaním prípadu colných podvodov. Oznámila to agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Molina (64), generál vo výslužbe, ktorý zastával najvyšší štátny úrad od roku 2012 do minulého týždňa, kedy odstúpil, všetky obvinenia odmieta. Podľa súdu existuje "dostatočné množstvo logických dôkazov", hoci pochybenie bývalej hlavy štátu nebolo zatiaľ dokázané.

 

Prokuratúra, ako aj komisia OSN tvrdí, že bývalý prezident viedol program známy ako "Čiara", ktorý údajne pomáhal dovozcom vyhnúť sa colným poplatkom v miliónoch dolárov výmenou za úplatky. Podľa prokuratúry program fungoval od mája 2014 do apríla tohto roku.

 

Molina bol v predbežnom zadržaní od piatka. Na základe výsledkov prebiehajúceho vyšetrovania sa určí, či sa s exprezidentom začne i súdny proces. Aktivity tejto siete boli odhalené vlani. Škandál si okrem jeho odstúpenia vyžiadal i odchod väčšiny členov vlády.

 

Vo väzbe sa v súvislosti s inkriminovaným prípadom od augusta nachádza aj Molinova námestníčka Roxana Baldettiová, ktorá ho označila za "šéfa" a "číslo jeden" danej zločineckej skupiny. Guatemalský kongres vymenoval za dočasného prezidenta Alejandra Maldonada.

 

Molina je prvým guatemalským demokraticky zvoleným prezidentom, ktorý odstúpil z funkcie. Korupčný škandál vyvolal protesty tisícov ľudí vrátane osobností z prostredia obchodu i duchovenstva, požadujúc zásadné zmeny v politickom systéme tejto stredoamerickej krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies