Súd v Azerbajdžane nariadil podmienečné prepustenie investigatívnej novinárky

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 19:50 • 2 min
Súd v Azerbajdžane nariadil podmienečné prepustenie investigatívnej novinárky

BAKU - Azerbajdžanský najvyšší súd nariadil dnes podmienečné prepustenie prominentnej investigatívnej novinárky Chadidže Ismajlovovej, ktorú vlani v septembri odsúdili na sedem a pol roka väzenia za údajné riadenie ilegálneho podniku, daňový únik, zneužívanie právomocí a spreneveru. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd zároveň skrátil novinárke udelený trest na päť rokov. Ismajlovovú, ktorá bola vo väzbe odvtedy, ako ju v decembri 2014 zadržali, prepustili ešte dnes večer miestneho času. Ismajlovová a jej podporovatelia tvrdili, že usvedčenie aj udelený trest sú len odplatou za jej reportáže odhaľujúce korupčné praktiky vládnucej elity, do ktorých maj byť údajne zapletený aj azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a jeho rodina.

 

Proces s Ismajlovovou, prispievateľkou Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL), ktoré financuje americká vláda, kritizovali mnohé ľudskoprávne organizácie. Označovali ho za politicky motivovaný a požadovali okamžité a bezpodmienečné prepustenie novinárky. Alijeva zároveň obviňovali umlčiavania opozície a z toho, že svojich kritikov posiela do väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies