Súd uznal vinným exmajiteľa baru Fatima! Ak neuhradí peňažný trest, skončí za mrežami

NETKY.SK • 31 August 2021, 19:23 • 2 min
Súd uznal vinným exmajiteľa baru Fatima! Ak neuhradí peňažný trest, skončí za mrežami

BRATISLAVA - Samosudca Ondreja Janíčka uznal vinným z ohovárania a krivej výpovede voči bývalej štátnej tajomníčke Monike Jankovskej.

slovakia

left justify in out

Okresný súd (OS) Bratislava I. odsúdil v utorok podvečer bývalého majiteľa trenčianskeho baru Fatima Ondreja Janíčka na peňažný trest 160 eur.

 

Krivá výpoveď a ohováranie

Ak sumu neuhradí, mal by si odpykať mesiac vo väzení. Janíček čelil obžalobe za činy krivej výpovede a ohovárania v súvislosti s vyjadreniami na adresu niekdajšej sudkyne a bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej.

 

Podľa samosudcu Jána Goliana sa však odsúdený dopustil trestného činu krivého obvinenia, keď v listoch, ktoré adresoval na ministerstvo spravodlivosti, Generálnu prokuratúru či na Prezídium Policajného zboru SR uviedol, že Jankovská mala prijať úplatky.

 

"Obžalovaný mal v úmysle spôsobiť poškodenej trestné stíhanie," zhodnotil samosudca. Podnikateľ sa však podľa Goliana nedopustil ohovárania.

 

"Či už ako sudkyňa alebo štátna tajomníčka musí zniesť poškodená väčšiu mieru verejnej kontroly a ohováranie nemá priestor pri verejnej kontrole verejných činiteľov. Keď niekto vykonáva verejnú moc, musí byť uzrozumený s tým, že bude vystavený zvýšenej kritike," odôvodnil samosudca. Pripustil, že keby sa Janíček priznal a skutok oľutoval, uvažoval by o upustení od trestu.

 

Prečítajte si tiež: Monika Jankovská opúšťa múry väznice, dôvod na jej väzbu pominul

 

 

20-ročný spor

Golian skonštatoval, že výpoveď obvinenej bývalej sudkyne nebral do úvahy, pretože sa v minulosti ukázalo, že poškodená vo viacerých veciach klamala.

 

"Nepoznám inú osobu, ktorá by tak poškodila sudcovský stav. Viem, že mi to popularitu nezvýši, ale súd tu nie je na to, aby bol obľúbený," dodal Golian.

 

Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, pretože sa Janíček odvolal. Jankovská zažalovala podnikateľa po tom, čo Janíček tvrdil, že ako niekdajšia sudkyňa prijala úplatok tri milióny slovenských korún za to, aby ho odsúdila.

 

Žaloba bola na OS Bratislava I od roku 2017. Bývalá štátna tajomníčka bola obvinená v kauze prevodu baru Fatima od jesene 2020. V marci 2020 ju zadržali v rámci akcie Búrka a následne, minulý rok, ju obvinili aj v rámci akcie Víchrica.

 

Spor medzi ňou a podnikateľom trvá približne 20 rokov. Podnikateľ, ktorý o bar prišiel, keď ho oň pripravila skupina okolo zavraždeného bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho, dosiahol minulý rok v októbri obnovu konania na Okresnom súde v Trenčíne.

 

Mohlo by vás zaujímať: Monika Jankovská sa opäť postaví pred sudcu. Na krku má vážne obvinenia

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies