AKTUALIZOVANÉ: Súd uznal hrdinu z filmu Hotel Rwanda vinným z financovania terorizmu

NETKY.SK • 20 September 2021, 13:09 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Súd uznal hrdinu z filmu Hotel Rwanda vinným z financovania terorizmu

KIGALI - Zachránil stovky ľudských životov pred istou popravou počas genocídy v Rwande. Dnes súd uznal Paula Rusesabagina vinným z financovania terorizmu.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 21. septembra 7:33

 

Paula Rusesabagina preslávil hollywoodsky film Hotel Rwanda (2004), kedy vyšlo najavo, že počas genocídy vo Rwande (1994) prichýlil stovky prenasledovaných ľudí z kmeňa Tutsiov. Súd v rwandskom hlavnom meste Kigali v pondelok uznal Rusesabagina vinným z trestných činov spojených s terorizmom a odsúdili ho na 25 rokov odňatia slobody.

 

Vykonštruovaný proces

Kritik tamojšieho prezidenta Paula Kagameho bojkotoval pondelňajšie rozhodnutie súdu po tom, čo vyhlásil, že vo „fingovanom“ procese nečaká spravodlivosť. Prokuratúra minulý mesiac pre Rusesabagina žiadala doživotný trestRusesabaginu dosiaľ uznali vinným zo založenia ozbrojenej skupiny, pôsobenia v teroristickej organizácii a jej financovania. Obvinený bol aj z vrážd, únosu a ozbrojenej lúpeže. Okrem neho obvinili ďalších 20 osôb.

 

Už 67-ročný Rusesabagina sa podieľal na vytvorení Rwandského hnutia za demokratické zmeny (MRCD) a viackrát verejne vyslovil podporu jeho ozbrojenému krídlu s názvom Národný oslobodzovací front (FLN), ktoré rwandská vláda považuje za teroristickú organizáciu. Poprel však akúkoľvek spoluúčasť na zločinoch namierených proti civilistom, ktoré spáchala a vyžiadala si deväť obetí. 

 

Súvisiaci článok: Hrdina z filmu Hotel Rwanda sa postavil pred súd. Je obvinený z terorizmu, únosov a vrážd

 

 

 

Pred masakrom zachránil stovky ľudí

Podarilo sa mu zachrániť 1 200 civilistov pred násilnými jednotkami Interahamwe, vedenými extrémistickými Hutuami, ktorí po celej krajine vyvražďovali Tutsiov a aj umiernených Hutuov.

 

Rusesabagina dlhé týždne odolával milíciám, ktoré prichádzali do hotela s úmyslom vraždiť. Keď už išlo skutočne do tuhého a hrozilo, že ozbrojenci vniknú do hotela, rozdával im kvalitný alkohol a rôzne darčeky, ktoré mal k dispozícii. 

 

„Nezabili nikoho z utečencov v našom hoteli. Nikoho ani nezbili. Nikoho neodvliekli a nikto nezmizol. Po celej Rwande vraždili ľudí mačetami, ale naša päťposchodová budova sa stala útočiskom pre každého, kto sa dokázal dostať k dverám,“ priblížil dianie v hoteli Rosesabagina. Iba v priebehu sto dní milície zabili približne 800 tisíc príslušníkov kmeňa Tutsiov. 

 

Unesený z exilu

Bývalý manažér Hôtel des Mille Collines v Kigali žil od roku 1996 v exile v USA a Belgicku, pretože sa ho pokúsili zabiť. Začiatkom septembra minulého roka ho však uniesli počas jeho cesty do Dubaja a priviedli do rodnej vlasti, kde ho obvinili z viacerých trestných činov. 

 

Jeho rodina, príbuzní a tím obhajcov odmietli celý proces ako politický. Od marca sa Rusesabagina odmietal zúčastňovať na pojednávaniach. Nezúčastnil sa ani na pondelkovom vynášaní rozsudku.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rwandský hrdina ostáva vo väzbe, súd mu zamietol žiadosť o prepustenie na kauciu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies