Súd uznal firmu Apple vinnou z kartelových dohôd pri e-knihách

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 19:13 • 2 min
Súd uznal firmu Apple vinnou z kartelových dohôd pri e-knihách

NEW YORK - Federálny súd v New Yorku uznal americkú spoločnosť Apple vinnou z kartelovej dohody s knižnými vydavateľstvami, ktorej cieľom bolo udržiavanie vysokých cien elektronických kníh. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

slovakia

left justify in out

Verdikt sudkyne Denise Coteovej znamená veľké víťazstvo pre americké ministerstvo spravodlivosti a 33 amerických štátov, ktoré na Apple podali žalobu pre podozrenie z kartelových dohôd. Podľa ministerstva spravodlivosti cieľom dohody Apple s vydavateľstvami bolo oslabiť dominanciu internetovej spoločnosti Amazon na rýchlorastúcom trhu s e-knihami. Coteová uviedla, že žalujúca strana predložila "presvedčivé dôkazy", že Apple porušila federálne protimonopolné zákony. Toho sa spoločnosť mala dopustiť tým, že zohrala "kľúčovú úlohu v dohode s piatimi vydavateľstvami, ktorá mala eliminovať konkurenciu a zvýšiť ceny e-kníh na trhu".

Päť vydavateľstiev, ktoré boli pôvodne žalované spoločne s Apple, sa medzitým so žalujúcou stranou dohodli. Jedným z nich bolo aj vydavateľstvo Penguin, ktoré kauzu uzatvorilo zaplatením 75 miliónov USD (58,53 milióna eur). Vydavateľstvá Hachette, HarperCollins a Simon & Schuster vytvorili fond v hodnote 69 miliónov USD na refundáciu zákazníkov a MacMillan zaplatil 26 miliónov USD.

Súd tak rozhodoval len o firme Apple, ktorá už skôr odmietla, že by sa dopustila nelegálnych praktík. Po rozhodnutí súdu spoločnosť oznámila, že s verdiktom nesúhlasí a proti rozsudku súdu, ktorý zároveň nariadil ďalšie pojednávanie na stanovenie odškodného, sa odvolá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies