Súd uznal Chodorkovského v druhom procese vinným

NETKY.SK • 27 December 2010, 09:52 • 2 min
Súd uznal Chodorkovského v druhom procese vinným

Súd uznal Chodorkovského v druhom procese vinným - Krimi Ruský súd uznal dnes bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského a jeho obchodného partnera Platona Lebedeva vinnými zo sprenevery majetku niekdajšieho ropného koncernu Jukos. Informovali o tom

slovakia

left justify in out

Ruský súd uznal dnes bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského a jeho obchodného partnera Platona Lebedeva vinnými zo sprenevery majetku niekdajšieho ropného koncernu Jukos. Informovali o tom ruské tlačové agentúry.

Sudca začal čítať verdikt v druhom procese s Chodorkovským a Lebedevom, ktorí si vo väzení odsedeli už sedem z ôsmich rokov prvého trestu za daňové úniky. V terajšom procese boli obvinení zo sprenevery 218 ton ropy a prania špinavých peňazí vo výške troch miliárd rubľov (75,11 mil. eur).

Oznámenie výšky nového trestu sa očakáva až o niekoľko dní. Prokuratúra žiada šesť rokov odňatia slobody pre oboch obžalovaných, ktorí trvajú na svojej nevine a tvrdia, že proces s nimi je politicky motivovaný. Podľa obhajcov by prokuratúra mohla v blízkej budúcnosti vzniesť voči bývalým vedúcim pracovníkom Jukosu tretiu žalobu.

Pred súdom v Moskve sa zhromaždili stovky demonštrantov požadujúcich oslobodenie obžalovaných. "Každý z nás sa môže stať Chodorkovským," uvádzal jeden z transparentov.

Chodorkovskij - svojho času najbohatší muž Ruska, ako aj a ostrý kritik exprezidenta a premiéra Vladimira Putina - avizoval, že v prípade uznania vinným bude proti verdiktu bojovať a v nevyhnutnom prípade sa obráti na Európsky súd pre ľudské práva.

Putin sa nedávno v štátnej televízii vyslovil za ponechanie Chodorkovského za mrežami, čo mu prezident Dmitrij Medvedev v televíznom rozhovore nepriamo vyčítal.

Zdroj: TASR/DPA, REUTERS



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies