Súd uvalil inžinierovi Kuricovi za krátenie daní dva roky podmienečne a pokutu

NETKY.SK • 13 Október 2016, 15:55 • 2 min
Súd uvalil inžinierovi Kuricovi za krátenie daní dva roky podmienečne a pokutu

BANSKÁ BYSTRICA – Trest dva roky odňatia slobody podmienečne a peňažný trest desaťtisíc eur za trestný čin skrátenia dane a poistného uložil dnes senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici pre 39-ročného inžiniera Adriána Kurica z Trenčína.

slovakia

left justify in out

Senát tak rozhodol po schválení dohody o vine a treste, ktorú prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel s obvineným Kuricom. Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá. Trestná činnosť Kurica súvisí s machináciami pri obchode s pohonnými hmotami v kauze známej ako „olejári“.


Kuric ako konateľ spoločnosti AMAVIKU Trenčín dal do jej účtovníctva zaúčtovať faktúry za rok 2002 a 2003 týkajúce sa dodávok vyše 18 miliónov litrov motorovej nafty a motorového benzínu. Následne si firma AMAVIKU uplatnila nadmerný odpočet dane z pridanej hodnoty (DPH), pričom Kuric vedel, že dve dodávateľské spoločnosti v tom čase už neboli platitelia DPH. Konateľ Kuric tiež vedel, že v skladoch spoločnosti AMAVIKU bolo veľké množstvo pohonných hmôt, ktorých nadobudnutie nevedel dokladovať. V prípade minerálnych olejov od spoločnosti PREROL v roku 2002 išlo o zaplatenie spotrebnej danej vo výške viac ako 5,2 milióna eur a za hmoty od spoločnosti INOVA TRADE v roku 2003 išlo o daň vo výške takmer 1,8 milióna eur.


Svojím konaním Adrián Kuric skrátil daň a spôsobil škodu vo veľkom rozsahu. Spôsobil tým štátnemu rozpočtu Slovenskej republiky škodu viac ako tristo miliónov korún, po prepočítaní vyše desať miliónov eur. Skúšobnú dobu podmienečného odsúdenia súd pre Kurica stanovil na päť rokov a predseda senátu zdôraznil, že odsúdenec si musí dávať pozor, aby počas nej nespáchal ani priestupok. Súčasťou rozsudku je i zákaz päť rokov vykonávať funkciu štatutárneho orgánu v právnických osobách. V prípade, že by Kuric peňažný trest desaťtisíc eur nezaplatil, šiel by na pol roka do väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona