Súd usvedčil Pharrella Williamsa a Robina Thickeho z plagiátorstva: Gayeovým deťom musia zaplatiť 7,3 milióna dolárov

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 07:27 • 2 min
Súd usvedčil Pharrella Williamsa a Robina Thickeho z plagiátorstva: Gayeovým deťom musia zaplatiť 7,3 milióna dolárov

LOS ANGELES - Súdna porota v kalifornskom Los Angeles v utorok oznámila, že speváci Pharrell Williams a Robin Thicke okopírovali pieseň zosnulého legendárneho speváka R&B Marvina Gayea, keď tvorili skladbu "Blurred Lines" - najväčší hit roka 2013. Porota zároveň prisúdila Gayeovým deťom 7,3 milióna dolárov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Dcéra zosnulého umelca Nona Gayeová plakala, keď v súdnej sieni čítali verdikt, a objímal ju jej právnik.

Osemčlenná porota dospela v utorok k rozhodnutiu po vypočutí svedectiev a oboznámení sa s dôkazmi, ktoré trvali takmer týždeň. Svedectvá sa týkali podobných čŕt dvoch skladieb - najväčšieho hitu roka 2013 "Blurred Lines" a Gayeovho hitu z roku 1977 "Got to Give It Up".

 

Gayeove deti Nona, Frankie a Marvin Gaye III. zažalovali Thickea a Williamsa. Tvrdili, že ich pieseň porušuje autorské práva na skladbu ich otca.

 

Obaja zažalovaní umelci popreli, že okopírovali Gayeovu hudbu. Verdikt však môže poškodiť Williamsovu povesť, ktorý je spoľahlivým hitmakerom a získal už sedem uznávaných hudobných cien Grammy. Takisto sa objavuje v hudobnej súťaži americkej televízie NBC The Voice (Hlas).

 

 

 

 

Hit "Blurred Lines" zarobil vyše päť milión dolárov obom spevákom, Thickeovi aj Williamsovi. Hoci sa autorstvo pripisuje obom muzikantom, Williams na súde vyhlásil, že ju zložil v roku 2012 približne za hodinu. Dvojica ju potom nahrala za jednu noc.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona