Súd určil trest pre nezodpovedného otca, za neplatenie výživného si posedí vo väzení

NETKY.SK • 18 Január 2016, 14:34 • 2 min
Súd určil trest pre nezodpovedného otca, za neplatenie výživného si posedí vo väzení

BANSKÁ BYSTRICA – Trest jeden a pol roka odňatia slobody nepodmienečne za neplatenie výživného na maloletú dcéru potvrdil senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 28-ročného Banskobystričana Mateja Kapustu. Dlh voči sedemročnej dcére Sarah, ktorá žije s matkou v Českej republike, dosiahol viac ako päťtisíc eur.

slovakia

left justify in out

Mateja na platenie výživného po 2 500 českých korún mesačne zaviazal Okresný súd v Nymburku v decembri 2008. Banskobystričan mal peniaze posielať do rúk matky dieťaťa Anny K., bývajúcej v Lisej nad Labem. Kapusta však verdikt súdu ignoroval, čím dlh v období od januára 2010 do konca októbra 2014 narástol na 5 585 eur. Nesnažil sa ani nájsť si vhodné zamestnanie, aby mohol výživné riadne splácať.


Tým spáchal prečin zanedbania povinnej výživy a Matej to na súde aj priznal. Prvostupňový súd to vzal ako poľahčujúcu okolnosť, ale vymeral mu trest odňatia slobody na 18 mesiacov nepodmienečne, pretože už jedno podmienečné odsúdenie mal. V máji 2012 ho banskobystrický okresný súd odsúdil za jazdu na cudzom motorovom vozidle a pod vplyvom alkoholu na rok a pol s podmienečným odkladom na tri roky.


Kapusta sa odvolal s tým, že dlh splatí, len čo si nájde zamestnanie, ale doklad od zamestnávateľa nepredložil. Odvolací senát nenašiel dôvody na zmenu rozsudku a prvostupňový verdikt potvrdil. Matej má v trestnom registri päť záznamov, z toho dva razy ho odsúdili v Čechách.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona