Súd umiestnil kapitána havarovanej lode do domáceho väzenia

NETKY.SK • 18 Január 2012, 08:18 • 2 min
Súd umiestnil kapitána havarovanej lode do domáceho väzenia

Súd umiestnil kapitána havarovanej lode do domáceho väzenia

slovakia

left justify in out

img

Talianska sudkyňa nariadila dnes umiestniť dnes do domáceho väzenia kapitána výletnej lode Costa Concordia, ktorá minulý piatok stroskotala pri toskánskom pobreží. Nešťastie si vyžiadalo najmenej 11 obetí na životoch, 22 ľudí je stále nezvestných.
      Kapitána Francesca Schettina zatkli deň po nehode pre obvinenia zo zabitia z nedbanlivosti, spôsobenia havárie a opustenia lode počas evakuácie. V prípade uznania viny mu hrozí trest vo výške do 15 rokov väzenia.
      Sudkyňa rozhodla o domácej väzbe po trojhodinovom vypočúvaní 52-ročného kapitána, ktorý podľa talianskych médií potvrdil, že loď riadil, keď v piatok večer narazila na skaly pri pobreží ostrova Giglio. Na palube bolo vyše 4200 ľudí.
      Spoločnosť vlastniaca luxusnú výletnú loď obvinila kapitána z toho, že nepovolene zmenil stanovený kurz plavby a plavidlo naviedol nebezpečne blízko k ostrovu - údajne preto, že chcel pozdraviť kolegu a turistov zhromaždených pri mori.
      Prokurátori uviedli, že Schettino sa tiež napriek výzvam odmietal vrátiť na palubu lode. Talianske médiá zverejnili dnes prepis konverzácie medzi kapitánom a veliteľom pobrežnej stráže, z ktorého vyplýva, že Schettino po havárii opustil plavidlo a opakovane odmietal nariadenie vrátiť sa loď, aby dohliadal na evakuáciu.
      Tlačová agentúra Ansa s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu informovala, že kapitána okrem toho podrobia testom na drogy.
      Svetový fond na ochranu prírody (WWF) medzitým vyzval na vypracovanie nových predpisov s cieľom zabrániť zopakovaniu havárie, ku ktorej došlo v oblasti ochrany veľrýb a delfínov.
      Taliansky minister životného prostredia Corrado Clini informoval, že z havarovanej lode nebolo vidno unikať žiadne palivo. Zdôraznil však, že je potrebné ho rýchlo vypumpovať, pretože ide o environmentálnu hrozbu. V plavidle, ležiacom na boku na plytčine, sa nachádzalo približne 2300 ton paliva.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies