Súd udelil prvý trest za šírenie dezinformácií o koronavíruse

NETKY.SK • 15 Január 2022, 08:30 • 2 min
Súd udelil prvý trest za šírenie dezinformácií o koronavíruse

PRAHA – Mestský súd v Prahe udelil v Česku vôbec prvý trest za šírenie dezinformácií o koronavíruse. Za šírenie klamstiev o smrti seniorov po očkovaní v opatrovateľskom domove v obci Měšice v Stredočeskom kraji sa musí bývalá novinárka Jana Peterková verejne ospravedlniť a zaplatiť pokutu vo výške štvrť milióna českých korún (približne 10 200 eur). Rozhodnutie súdu zatiaľ nie je právoplatné, informoval v piatok portál iROZHLAS.cz.

slovakia

left justify in out

„Súd jej zakázal tieto informácie šíriť ďalej a musí zaplatiť aj pokutu,“ uviedol právnik opatrovateľského domova Robert Falbr. „Pani Peterková je povinná sa môjmu klientovi písomne ospravedlniť a zverejniť toto ospravedlnenie na sociálnych sieťach i na svojej webovej stránke,“ uviedol. Dodal, že Peterková musí okrem finančnej pokuty uhradiť aj súdne trovy. Samotná Peterková sa na súd nedostavila, pričom tvrdila, že o ňom nevedela. Video, ktoré obsahuje spomínané tvrdenia, chce podľa vlastných slov z internetu odstrániť. Vo veci sa však plánuje brániť a podniknúť právne kroky.

 

img

 

Opatrovateľský domov sa s Peterkovou súdi pre šírenie klamstiev o očkovaní. Podľa serveru Manipulátoři.cz zverejnila rozhovor s Václavou Vondráčkovou, ktorá tvrdila, že v domove pracovala a že po podaní vakcíny proti koronavírusu tam zomrelo niekoľko seniorov. Obec Měšice to popiera. Zároveň informovala, že jej starosta Martin Čacký zistil prostredníctvom riaditeľa spoločnosti, ktorá zmienený domov prevádzkuje, že Vondráčková tam už od mája 2020 nepracuje.

 

Možno vás zaujme: Premiér trvá na pokutách pre nezaočkovaných občanov nad 60 rokov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona