Súd udelil nacionalistovi Le Penovi finančný trest za výsmech Rómov

NETKY.SK • 19 December 2013, 17:30 • 2 min
Súd udelil nacionalistovi Le Penovi finančný trest za výsmech Rómov

PARÍŽ - Pohŕdavý komentár o Rómoch, ktorý vyslovil zakladateľ nacionalistickej strany Národný front Jean-Marie Le Pen, pobúril súd v Paríži natoľko, že udelil politikovi finančný trest 5000 eur za podnecovanie k rasovej neznášanlivosti.

slovakia

left justify in out

Osemdesiatpäťročný zakladateľ Národného frontu na straníckom zjazde v septembri vyhlásil, že Rómovia sú vtáci, ktorí sú od narodenia naučení kradnúť. Prokuratúra žiadala pre Le Pena dvojmesačný podmienečný trest. Právny zástupca obvineného žiadal pre svojho mandanta oslobodenie od obžaloby, pretože podľa neho išlo iba o "vtipnú slovnú hračku". Vo francúzštine sa pre "kradnutie" i "lietanie" používa rovnaké sloveso "voler". Le Pen, ktorý je v súčasnosti emeritným predsedom Národného frontu, je známy kontroverznými výrokmi, medzi nimi azda najznámejšie bolo prirovnanie holokaustu len k detailu z hľadiska dejín druhej svetovej vojny. Súčasná predsedníčka NF Marine Le Penová, jeho dcéra, sa v súčasnosti snaží vytvoriť umiernenejší obraz strany, ktorá vo Francúzsku získava čoraz väčšiu popularitu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies