Súd udelil bývalým colníkom za pašovanie tovaru nepodmienečné tresty

NETKY.SK • 16 September 2015, 17:38 • 2 min
Súd udelil bývalým colníkom za pašovanie tovaru nepodmienečné tresty

BANSKÁ BYSTRICA – Po päť a pol roka odňatia slobody nepodmienečne, peňažné tresty od dvesto do päťsto eur a päťročný zákaz činnosti uložil dnes senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici trojici bývalých colníkov zo železničného hraničného priechodu v Čiernej nad Tisou.

slovakia

left justify in out

Súd colníkov uznal za vinných z pokračovacieho zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom prijímania úplatku. Obžalovaní Milan S., Tibor Cs. a Karol J. patria do skupiny colníkov, ktorých polícia odhalila pri akcii proti korupcii na hraničnom železničnom priechode v Čiernej nad Tisou koncom roka 2008. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote a obžalovaní sa odvolali hneď po jeho vyhlásení.

 

Colníci brali úplatky za to, že bez komplikácií prepustili cez hranice pašovaný textilný a iný tovar, presahujúci rámec osobnej spotreby cestujúcich. Ako úplatok slúžili peniaze, ale i časť pašovaných falzifikátov značkových odevov a obuvi. Pašované cigarety, ktoré podľa predpisov mali zaistiť, si colníci rozdelili medzi sebou. Colníkov prepustili zo služobného pomeru pre obzvlášť hrubý spôsob porušenia základných povinností.


Trojicu usvedčili predovšetkým svedkovia-pašeráci a obrazovo-zvukové záznamy z priebehu kontrol. Ich použitie obhajoba namietala, ale súd ich uznal ako zákonné. Predseda senátu povedal, že colníkom priťažilo popieranie viny, hoci ich viacerí kolegovia sa priznali a dostali miernejšie tresty. Pôvodne s trojicou prokurátor žaloval aj ich kolegyňu Agnesu Lipánovú. Tá sa však na prvom pojednávaní priznala a súd jej za to uložil zmiernený podmienečný trest odňatia slobody dva roky a peňažný trest dvesto eur. Vinu priznali aj bývalí colníci Zoltán Girinyi a Angelika Brhlíková. Girinyi dostal podmienku vo výmere tri roky a peňažný trest päťsto eur. Brhlíková okrem trojročnej podmienky a peňažného trestu päťsto eur aj osemročný zákaz činnosti v štátnej službe.


Okrem colníkov stíhali a odsúdili Ukrajinky Valentynu Obertanovú a Tatianu Bulavskú na peňažné tresty 160 eur. Cudzinky spáchali prečin podplácania verejného činiteľa, pretože colníkom dali tašku s časťou textilného tovaru ako úplatok za to, že s ostatným kontrabandom ich pustia na Slovensko. Kontraband viezla aj Slovenka Soňa Hanesová, ktorá priznala opakované podplácanie colníkov a dostala peňažný trest 250 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona