Súd stanovil kauciu pre zatknutého hackera, ktorý pomohol zastaviť globálny kyberútok

NETKY.SK • 5 August 2017, 11:51 • 2 min
Súd stanovil kauciu pre zatknutého hackera, ktorý pomohol zastaviť globálny kyberútok

LAS VEGAS - Federálna sudkyňa v americkom Las Vegas v piatok stanovila kauciu pre zadržaného britského počítačového experta na 30-tisíc dolárov (v prepočte zhruba 25 300 eur).

slovakia

left justify in out

Dvadsaťtriročný Marcus Hutchins, ktorý v máji zastavil kyberútok ransomwaru WannaCry, však strávi víkend za mrežami, pretože v piatok nemal dosť času na jej zaplatenie. V utorok sa má postaviť pred federálny súd v Milwaukee.

Podľa amerických žalobcov sa Hutchins priznal k vytvoreniu softvéru na zbieranie bankových údajov. Jeho právnička sa však vyjadrila, že popiera šesť obvinení týkajúcich sa vytvorenia a distribúcie malwaru Kronos.

Za Hutchinsa sa pritom po jeho stredajšom zadržaní postavila veľká časť odborníkov na kyberbezpečnosť, ktorí ho označujú za zásadového a etického hackera. Jeho matku Janet synovo zatknutie v Spojených štátoch rozčúlilo a je podľa nej veľmi nepravdepodobné, že sa na niečom takom podieľal, pretože trávi veľa času bojom proti takýmto útokom.

Hutchinsa zatkli v Las Vegas, kde bol na konferencii o kyberbezpečnosti. Podľa obžaloby podanej minulý mesiac na federálnom súde vo Wisconsine, Hutchins a ďalší obvinený, ktorého meno nezverejnili, sa medzi júlom 2014 a júlom 2015 dohodli na propagácii dostupnosti malwaru Kronos na internetových fórach s cieľom predať ho a zarobiť na tom. Práve Hutchins malware podľa obvinenia vytvoril, zatiaľ čo druhý obvinený ho ponúkal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies