Súd so zdiskreditovaným čínskym politikom Poom sa skončil

NETKY.SK • 26 August 2013, 11:20 • 2 min
Súd so zdiskreditovaným čínskym politikom Poom sa skončil

ŤI-NAN - Ostro sledovaný súd s bývalým vysokým funkcionárom čínskej komunistickej strany Poom Si-lajom sa v pondelok po piatich dňoch pojednávania skončil, rozsudok ani termín jeho vynesenia však zatiaľ nie je známy.

slovakia

left justify in out

Ľudový tribunál v meste Ťi-nan sa mal pôvodne prípadu politika obvineného z úplatkárstva, sprenevery a zneužívania právomocí venovať kratšie, oduševnená obhajoba si však vyžiadala predĺženie konania. Okrem oznámenia o ukončení procesu na internete zverejnili aj zápisnice z pojednávaní, podľa ktorých obžalovaný dramatickým spôsobom popieral svoju vinu a spochybňoval výpovede svedkov i dôkazy proti nemu. Dokumenty však nebolo možné overiť, keďže na súde neboli prítomní zástupcovia zahraničných médií. Štátne kanály napriek tomu vyzdvihujú nebývalú transparentnosť procesu, ktorý podľa pozorovateľov smeroval k vopred známemu verdiktu. Šesťdesiatštyriročný Po sa tak určite nevyhne dlhoročnému pobytu vo väzení, nie je však vylúčený ani trest smrti, čomu nasvedčuje pondelňajšie vyhlásenie prokuratúry, ktorá poukázala na "mimoriadnu závažnosť" jeho zločinov a chýbajúce poľahčujúce okolnosti.

Bývalého šéfa komunistickej strany v Čchung-čchingu, najväčšej metropole juhozápadnej Číny, vylúčili zo strany po škandále týkajúcom sa vraždy britského podnikateľa Neila Heywooda, za ktorú v auguste poslali do väzenia jeho ženu Ku Kchaj-laj. Podľa čínskych médií Po zneužil svoje postavenie, keď prijímal "extrémne veľké sumy" peňazí ako aj majetok. Obvinený bol tiež zo spreneverenia verejných financií. Pád funkcionára sa začal vo februári 2012 útekom policajného šéfa v Čchong-čchingu na konzulát Spojených štátov, kde požiadal o azyl. Škandál bol spočiatku neprehľadný, až kým sa nedostali na verejnosť informácie spájajúce vraždu Heywooda s Poovou manželkou. Po strate postu straníckeho šéfa v Čchung-čchingu prišiel bývalý minister obchodu aj o kreslo v mocnom 25-člennom politbyre komunistickej strany a jej ústrednom výbore. Svoju rolu pri Poovom páde navyše očividne zohrala aj jeho populistická maoistická politika, ktorá bola tŕňom v oku straníckym liberálom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies