Súd so sýkorovcami: Bílik alias Čapatý prezradil, že vraždu Deáka si objednal podnikateľ Trajter

NETKY.SK • 28 Január 2015, 17:36 • 2 min
Súd so sýkorovcami: Bílik alias Čapatý prezradil, že vraždu Deáka si objednal podnikateľ Trajter

BANSKÁ BYSTRICA - Dokončením výsluchu svedka Juraja Bílika pokračovalo dnes na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa, zvaného Kýbel.

slovakia

left justify in out

Bílik pôsobil v skupine od roku 1996 a rozhodol sa vypovedať proti vlastným. V súčasnosti si odpykáva osemročný trest za podiel na príprave vraždy svojho kolegu zo „sýkoriek“ Martina Hrabárika, zvaného Rezeň. Obžalovaní ho označili za nedôveryhodného.


Bílik opísal, ako to bolo s prípravou vraždy Romana Deáka, ktorú si „za dobré peniaze“ objednal obžalovaný podnikateľ Marek Trajter. Akciu na pokyn bossa Kýbla, ktorého volali aj Malý či Gestapák, mal na starosti dnes už nebohý Peter Havasi, zvaný Havel. Strelcami v tomto prípade boli Jozef Roháč a Jurij Fejer. Za to im údajne dal obžalovaný Marek Trajter na dva razy peniaze, pričom v jednej taške boli asi štyri milióny korún a v druhej asi desať miliónov. Bílik priznal, že peniaze nikto neprerátaval a on dostal milión. Bílik pri otázkach obhajcov a obžalovaných vystupoval dosť suverénne a na niektoré otázky obhajcov reagoval slovami, že „už som to povedal prokurátorovi“. Obhajcovi obžalovaného podnikateľa Mareka Trajtera dokonca povedal, že „načo sa pýtate, pán doktor, veď ma poznáte, chodili ste tam“ a spomenul reštauráciu, ktorú vtedy prevádzkovali sýkorovci Ivan Cupper a František B. Na niektoré otázky uviedol, že sa už nepamätá alebo že sú predmetom vyšetrovania a nesúvisia s prejednávanou vecou. Vysvetlil, že zo skupiny mal strach iba ten, ktorý nič nečakal a ráno o tretej mal telefón a on nevedel, či sa vráti. Svedčiť proti bývalý kolegom začal údajne preto, lebo sa na neho vykašľali. 


Prokurátor žaloval sedem mužov, ale na pojednávaní sú prítomní iba štyria. Okrem Martina Kováča je to Ivan Cupper, podnikateľ Marek Trajter, obvinený z objednávky vraždy Romana Deáka a na doživotie odsúdený Alojz Kromka. Údajný boss Ladislav L. a jeho kamarát Martin Bihari, známy pod prezývkou Rus, sú na úteku a koná sa voči nim ako ujdeným. Jozef Roháč, prezývaný Potkan, ktorého previezli do Banskej Bystrice z väzby v Maďarsku, požiadal o konanie v neprítomnosti. Prokurátor mu kladie za vinu podiel na vraždách bratov Diničovcov, Romana Deáka a Dalera Hlavačku. Potkan však tvrdenia obžaloby odmietol ešte v prípravnom konaní. 


Pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pokračuje vo štvrtok 29. januára výsluchom druhého svedka. Ide o ďalšieho bývalého príslušníka gangu sýkorovcov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona