Súd schválil ozdravný plán Detroitu a vystúpenie spod bankrotovej ochrany

NETKY.SK • 8 November 2014, 16:30 • 2 min
Súd schválil ozdravný plán Detroitu a vystúpenie spod bankrotovej ochrany

DETROIT - Sudca Bankrotového súdu v USA Steven Rhodes schválil plán Detroitu na ozdravenie mesta a vystúpenie spod bankrotovej ochrany. Došlo k tomu v relatívne krátkom čase, iba 16 mesiacov po tom, ako mesto oznámilo najväčší komunálny bankrot v dejinách USA.

slovakia

left justify in out

Plán by mal umožniť niekdajšej metropole automobilového priemyslu v Spojených štátoch opäť sa po desaťročiach poklesu populácie a postupného úpadku postaviť na nohy. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg a server BBC.
      

Verdikt súdu sa očakával, keďže plán reštrukturalizácie, v dôsledku ktorého klesne dlh mesta o 7 miliárd USD (5,65 miliardy eur), podporila už skôr väčšina jeho veriteľov. Celkový dlh dosahuje okolo 18 miliárd USD.
      

Súčasťou plánu je zníženie dôchodkov pre penzionovaných zamestnancov mesta v priemere o 4,5 %. Mesto okrem toho vynaloží 1,7 miliardy USD na demoláciu opustených budov, ale aj ďalšie opatrenia na zlepšenie bezpečnosti a kvality života obyvateľov. Tých dnes žije v Detroite okolo 688.000, zatiaľ čo v roku 1980 malo mesto 1,2 milióna obyvateľov.
      

Podľa sudcu Rhodesa je plán rozumný a spravodlivý. Ako dodal, zníženie dlhu umožní mestu zlepšiť služby pre obyvateľstvo, najmä v oblasti bezpečnosti, ochrany zdravia a majetku. Ocenil aj limity v rámci zníženia dôchodkov. Práve táto otázka vyvolala po oznámení bankrotu Detroitu v lete minulého roka protesty odborov. Tie žiadali, aby sa akákoľvek dohoda s veriteľmi v čo najväčšej miere vyhla oblasti penzií.
      

Detroit oznámil bankrot v júli minulého roka v dôsledku dlhoročnej zlej politiky vedenia mesta, nevýhodných kontraktov, ako aj nereálnych sľubov mestským zamestnancom v oblasti dôchodkov. Tieto kroky znásobili finančné problémy Detroitu v čase, keď počet obyvateľov mesta prudko klesal, a tým aj príjmy do jeho rozpočtu. Bankrot mesta bol tak podľa ekonómov neodvratný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies