Súd s vojakom, ktorý poskytol WikiLeaks tajné dokumenty, sa začne v júni

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 13:03 • 2 min
Súd s vojakom, ktorý poskytol WikiLeaks tajné dokumenty, sa začne v júni

FORT MEADE - Americký vojak Bradley Manning, ktorý poskytol medzinárodnej neziskovej webovej organizácii WikiLeaks viac ako 700.000 tajných dokumentov americkej vlády, sa vrátil na vojenskú základňu Fort Meade, kde podstúpi posledný z plánovaných výsluchov pred tým, čo sa s ním v júni začne vojenský súd. Dnes o tom informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Výsluch sa bude týkať tajných materiálov, ktoré predložia ako dôkaz na súdnom pojednávaní so začiatkom 3. júna. Tribunál sa 8. mája zišiel na schôdzi za zatvorenými dverami, aby si odskúšal možnosti bezpečnostných opatrení pri narábaní s tajnými dokumentmi. Jednou z alternatív môžu byť verejne prístupné zhrnutia utajovaných materiálov. Právnici by však na procese mohli používať i kódované slová vzťahujúce sa na tajné informácie.

Manning sa priznal k zmierneným obvineniam, za čo by sa mohol dostať do väzenia na 20 rokov. Vojenský prokurátor ho však hodlá usvedčiť z väčších trestných činov, vrátane napomáhania nepriateľovi, za čo by mohol dostať doživotie, podotýka AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies