Súd s Varholíkovou-Rezešovou: Opäť vypočujú znalcov!

NETKY.SK • 29 Október 2013, 10:06 • 2 min
Súd s Varholíkovou-Rezešovou: Opäť vypočujú znalcov!

BUDAPEŠŤ - Prezentovaním nových posudkov s analýzou nehody pokračuje dnes na Súde pre okolie Budapešti pojednávanie kauzy vlaňajšej tragickej dopravnej nehody Evy Varholíkovej-Rezešovej s následkom smrti štyroch ľudí.

slovakia

left justify in out

Súd v rámci siedmeho dňa pojednávania spoločne vypočuje znalcov po tom, čo v septembri akceptoval požiadavku obhajoby, ktorá iniciovala ďalšiu technickú expertízu. Súd nariadil vypracovanie nového posudku s analýzou nehody. Internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (hvg.hu) v tejto súvislosti napísalo, že viacerí experti z oblasti dopravy nedokázali vyvrátiť tvrdenie obhajoby obvinenej, podľa ktorého Slovenku pred nehodou mohlo oslepiť protiidúce vozidlo idúce na diaľnici. V mieste pred nehodou totiž existuje medzera v živom plote deliaceho pásu diaľnice.

V doplňujúcich expertízach, ktoré sa objavili v procese, sa podľa Heti Világgazdaság nachádza viacero kontroverzných vyjadrení. Obhajca obvinenej Péter Novák predložil posudok, podľa ktorého Slovenka nehode nemohla zabrániť ani pri nižšej rýchlosti, navyše ju mohlo oslepiť v mierne ľavotočivej zákrute vozidlo prichádzajúce zo smeru od Budapešti.

Dnešné pojednávanie by malo podľa hvg.hu poskytnúť odpoveď aj na otázku, či by vozidlo Fiat Punto začalo po náraze horieť aj v prípade, ak by Varholíková-Rezešová dodržiavala v osudnú noc povolenú rýchlosť 130 km/h. V jednom zo znaleckých posudkov je uvedené, že v takom prípade by auto, do ktorého Slovenka narazila, nezačalo horieť a pasažieri by utrpeli iba ľahšie zranenia. Objavila sa však aj verzia, že fiat mohol mať technické problémy a preto zhorel do tla.

Server pripomína, že Eva V. vo svojej jedinej písomnej výpovedi tvrdila, že fiat náhle a bez použitia smerovky vybočil z jazdného pruhu spomedzi kamióny, čo ju prekvapilo. Pred nehodou sledovala premávku a išla "zhruba povolenou rýchlosťou". Okresná prokuratúra pre okolie Budína vzniesla 17. mája voči Eve Varholíkovej-Rezešovej obvinenie z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb a z trestného činu ohrozenia cestnej premávky.

Súdny proces, ktorý sa začal 27. augusta, po dnešnom dni bude pokračovať 19. novembra; rozsudok možno očakávať 22. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona