Súd s Rathom sa začne 7. augusta, na pojednávanie nepustia kamery

NETKY.SK • 31 Júl 2013, 18:20 • 2 min
Súd s Rathom sa začne 7. augusta, na pojednávanie nepustia kamery

PRAHA - Súd s českým poslancom Davidom Rathom a ďalšími desiatimi osobami zapletenými do korupčnej kauzy sa uskutoční budúcu stredu 7. augusta. Krajský súd v Prahe v tejto súvislosti určil pre médiá a verejnosť pravidlá na hlavnom pojednávaní. Podľa hovorkyne súdu Zuzany Steinerovej nechá sudca nakrúcať kameramanov iba dovtedy, kým štátny zástupca začne čítať obžalobu. Potom budú môcť redaktori okrem písania robiť zvukový záznam, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa veľký záujem médií, preto sudca nariadil pojednávanie do najväčšej siene stredočeského krajského súdu, kam sa vojde asi 60 ľudí. "Na samotnom hlavnom pojednávaní nebude súd brániť verejnosti v sledovaní, ale zároveň bude dbať na ochranu práv obžalovaných a vypočúvaných svedkov," uviedla Steinerová. Kamery a fotografi budú teda môcť zaznamenať príchod obvinených, potom ich sudca pošle von - vo vnútri zostanú len píšuci redaktori a verejnosť. Redaktori budú môcť robiť z pojednávania zvukový záznam, ale len za predpokladu, že o tom pred začatím pojednávania informujú predsedu senátu.

Troch z celkovo 11 obvinených - Ratha, bývalého poslanca Petra Kotta a niekdajšiu riaditeľku nemocnice v Kladne Kateřinu Pancovú - privezie väzenská eskorta z väzby, v ktorej sú približne rok. Zvyšní obžalovaní by mali prísť v sprievode svojich advokátov. Spis je rozdelený do viac ako 100 zväzkov, pričom obžaloba má rozsah 88 strán. Dozorujúci štátny zástupca Petr Jirát uviedol, že chce obžalobu čítať len v základných častiach a čítanie bude trvať asi 45 minút. Otázne je, či sudca Robert Pacovský naozaj začne hlavné pojednávanie. Môžu sa totiž objaviť rôzne námietky advokátov a tiež môžu zohrať úlohu ospravedlnenky. Ak by niektorý z obvinených nemohol prísť napríklad zo zdravotných dôvodov, sudca môže jeho prípad vylúčiť do zvláštneho pojednávania, ale tiež môže rozhodnúť, že bez neho nemožno prípad prerokovať, a tak ho odročí.

Súd zatiaľ naplánoval proces do októbra, pričom predvolal 78 svedkov. Bývalého stredočeského hajtmana, niekdajšieho ministra zdravotníctva a poslanca Ratha aj jeho desať spoluobžalovaných obviňuje žalobca z prijatia úplatku a z ďalších korupčných trestných činov. Obvineným hrozí až 12-ročné väzenie, pripomenul web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies