Súd s izraelským premiérom Netanjahuom sa odkladá, v krajine je zavedený lockdown

NETKY.SK • 8 Január 2021, 17:35 • 2 min
Súd s izraelským premiérom Netanjahuom sa odkladá, v krajine je zavedený lockdown

JERUZALEM - Súd v hlavnom meste Izraela odložil ďalšie pojednávanie v rámci korupčného procesu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, keďže v Izraeli začal od dnešneho dňa platiť prísnejší lockdown.

slovakia

left justify in out

Pojednávanie sa malo uskutočniť v stredu, teraz je vzhľadom na počet osôb, ktorých prítomnosť je nevyhnutná, odložené na neurčito.

 

img

 

Obvinenia 
Izraelský premiér čelí obvineniam z podvodu, zneužitia dôvery a prijatia úplatkov, ktoré vyplývajú zo série korupčných prípadov súvisiacich s jeho vzťahmi so zámožnými priateľmi.

 

Výzvy na odstúpenie

On sám obvinenia opakovane odmieta a tvrdí, že je obeťou nepriateľských médií a agresívnej polície a prokuratúry. Už niekoľko mesiacov pre proces a postupovanie pri pandémii koronavírusu čelí protestom, na ktorých ho demonštranti vyzývajú na odstúpenie.

 

img

 

Situácia v krajine 
Hoci má Izrael jednu z najrýchlejších vakcinačných kampaní na svete, stále čelí vysokému nárastu prípadov koronavírusu. Od začiatku pandémie potvrdil 474-tisíc infekcií a 3 565 úmrtí, pričom v súčasnosti má viac ako 60-tisíc aktívnych prípadov.

 

Prvú dávku vakcíny dostalo v Izraeli už takmer 20 % obyvateľstva a Netanjahu, pre ktorého je vakcinácia jedným z hlavných bodov jeho kampane pre znovuzvolenie v nadchádzajúcich voľbách, vo štvrtok vyhlásil, že zabezpečil dostatok vakcín na zaočkovanie všetkých dospelých obyvateľov do konca marca.

 

img

 

Obmedzenia 
Prísny lockdown podľa izraelských predstaviteľov umožňuje lepší chod zdravotníckych zariadení, ktoré by mohli byť preťažené. Od piatka je zavretá väčšina škôl a podnikov, ľudia sa môžu vzďaľovať maximálne na tisíc metrov od svojich domov s výnimkou základných potrieb.

 

Zakázanéverejné zhromaždenia a obmedzená je aj verejná doprava. Na dodržiavanie obmedzení, ktoré budú platiť prinajmenšom dva týždne, budú dohliadať tisícky policajtov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona