Súd s exprezidentom Chiracom sa začne v prvý septembrový týždeň

NETKY.SK • 30 August 2011, 18:18 • 2 min
Súd s exprezidentom Chiracom sa začne v prvý septembrový týždeň

Súd s exprezidentom Chiracom sa začne v prvý septembrový týždeň

slovakia

left justify in out

img

Pojednávanie s bývalým francúzskym prezidentom Jacquesom Chiracom (78) zneužitia verejných financií sa začne v prvý septembrový týždeň. Obvinenia pochádzajú z času, keď bol v 90. rokoch 20. storočia primátorom Paríža.
      Ak bude porota žiadať, zúčastní sa na celom procese, uviedol v pondelok 29. augusta Chiracov obhajca Jean Veil. Dementoval tým informáciu rozhlasovej stanice Europe 1, podľa ktorej sa bývalý prezident mal zúčastniť na súde len v utorok 6. septembra, pretože by údajne mohol využiť osobitné úľavy, aké sa poskytujú chorým alebo vekovo starším podozrivým. Rozhlasová stanica Europe 1 totiž v pondelok 29. augusta informovala, že bývalý prezident by mal pred porotou vypovedať len v druhý deň pojednávania, teda v utorok, a v ďalšom priebehu ho vraj majú zastupovať advokáti. Celý proces na Trestnom súde v Paríži je stanovený na 5. až 23. septembra. Prvý deň pojednávania - 5. septembra - bude venovaný procedurálnym otázkam.
      Jacques Chirac sa má pred súdom zodpovedať v kauze zneužitia verejných financií v čase, keď v rokoch 1992-1995 bol primátorom Paríža. V prípade sú obžalovaní aj deviati blízki spolupracovníci bývalého prezidenta a ide v ňom o vyplácanie finančných prostriedkov 28 fiktívnym pracovníkom Radnice v Paríži. Okrem zneužitia verejných financií súdna porota pojednáva aj vo veci zneužitia vplyvu. "Jacques Chirac vždy hovoril, že ponesie zodpovednosť a prejavil želanie, aby sa proces dotiahol do konca," uviedol obhajca Veil.
      Prípad bol otvorený ešte v roku 1998, keďže však J. Chirac zastával funkciu hlavy štátu, 12 rokov požíval prezidentskú imunitu. Obžalovaný bol až v novembri 2007, o dva roky neskôr v novembri 2009 sa vecou zaoberal trestný súd. Kasačný súd 20. mája tohto roku odmietol posledný procedurálny argument, pre ktorý bol v marci 2011 proces odložený.
      Ak súd uzná Chiraca vinným, hrozí bývalému prezidentovi desať rokov väzenia a pokuta 150.000 eur. Začiatkom augusta videli Chiraca v Saint-Tropez. Ďalšie letné dni strávil exprezident v bretónskom kúpeľnom meste Dinard.

Zdroj: TASR/www.lemonde.fr



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies