Súd rozhodoval o väzbe zadržaných vyšetrovateľov do neskorej noci!

NETKY.SK • 16 September 2021, 05:10 • 2 min
Súd rozhodoval o väzbe zadržaných vyšetrovateľov do neskorej noci!

BRATISLAVA - Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava III rozhodol v stredu v neskorých večerných hodinách o väzbe Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Milana Sabotu, Štefana Mašina a Petra Scholza.

slovakia

left justify in out

Dočasne poverený šéf Úradu inšpekčnej služby Peter Scholz bude väzobne stíhaný. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. Médiá o tom informoval prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Chylo.

 

Súvisiaci článok: Súd by mal rozhodnúť o stíhaní zadržaných vyšetrovateľov NAKA už dnes!

 

"Potvrdzujem, že môjho klienta Petra Scholza dnes zobral sudca pre prípravné konanie do väzby, ale len a výlučne z dôvodov kolúznej väzby. Voči rozhodnutiu sme podali sťažnosť. Rovnako sme podali sťažnosť voči uzneseniu o vznesení obvinenia. Tam bude rozhodovať Generálna prokuratúra SR, pretože uznesenie vzniesol krajský prokurátor a tu pri rozhodnutí OS Bratislava III bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave (KS)," povedal pre TASR obhajca Petra Scholza Ján Gereg.

 

Sudca predtým rozhodol, že vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry Ján Čurilla, Pavol Ďurka a Milan Sabota budú rovnako väzobne stíhaní. O väzbe Milana Sabotu informovala jeho obhajkyňa Ivana Halahijová. Sudca v prípade tohto obvineného bude pokračovať v rozhodovaní vo štvrtok od 13:00. Spoločne so svojim klientom podali voči uzneseniu o vznesení obvinenia sťažnosť.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Peter Kovařík nevie, prečo inšpekcia zaistila vyšetrovateľov NAKA

 

O prípade Pavla Ďurku informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak. "OS Bratislava III vzal do väzby obvineného P. Ď., a to z dôvodov takzvanej kolúznej a preventívnej väzby. Súd nenahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka, neprijal písomný sľub obvineného. Obvinený podal sťažnosť, o ktorej po doručení bude rozhodovať KS v Bratislave." 

 

Taktiež informoval o Čurillovom vzatí do väzby. "OS Bratislava III vzal do väzby obvineného J. Č., a to z dôvodov takzvanej kolúznej a preventívnej väzby. Súd nenahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka. Neprijal písomný sľub obvineného. Obvinený podal sťažnosť, o ktorej po doručení bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave."  Čurillu eskortovali do budovy súdu po 17:00 a neverejný výsluch a rozhodovanie trvalo približne tri hodiny.

 

 

V prípade Štefana Mašina sudca pre prípravné konanie  prerušil rozhodovanie do štvrtka do 13:00. Trojica podala rovnako, ako Peter Scholz, voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať tiež KS v Bratislave.

 

Možno vás zaujme: Prokurátor obvinil dočasne povereného šéfa inšpekcie Scholza

 

Milana Sabotu zobral sudca do kolúznej väzby. Jána Čurillu a Pavla Ďurku sudca zobral zobral do väzby z dôvodov takzvanej kolúznej a preventívnej väzby.

 

Sudca začal rozhodovať v stredu o 18:00. "Sudca vypočul v rámci prípravného konania niektorých z obvinených a zatiaľ všetkých zobral do väzby s tým, že u všetkých konštatoval dôvody väzby tak ako boli navrhované prokuratúrou a preto boli podané sťažnosti. Všetci štyria podali sťažnosť," potvrdil médiám prokurátor Chylo.

 

Kvarteto vyšetrovateľov NAKA a Petra Scholza zadržali vyšetrovatelia ÚIS v pondelok 13. 9.. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona