Súd rozhodol, že skupina Led Zeppelin sa nedopustila plagiátorstva

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 08:34 • 2 min
Súd rozhodol, že skupina Led Zeppelin sa nedopustila plagiátorstva

LOS ANGELES - Britská rocková skupina Led Zeppelin sa nedopustila plagiátorstva v úvodnej časti svojej skladby Stairway to Heaven z roku 1971. Rozhodol o tom vo štvrtok súd v americkom Los Angeles.

slovakia

left justify in out

Proces inicioval právny zástupca zosnulého gitaristu americkej skupiny Spirit, s ktorou členovia Led Zeppelin absolvovali koncom 60. rokov spoločné vystúpenie. Britská formácia podľa žalobcov skopírovala úvodné akordy jej skladby s názvom Taurus z roku 1967.

 

Podľa súdu sa však skladba Taurus vo svojej podstate nepodobá na Stairway to Heaven, informuje stanica BBC. Obhajcovia britských hudobníkov argumentovali tým, že predmetný postup akordov je veľmi bežný a používa sa už vyše 300 rokov.

 

Podľa slov speváka Led Zeppelin Roberta Planta a jeho dvoch niekdajších kolegov Jimmyho Pagea, ktorý je hlavným autorom danej skladby, a Johna Paula Jonesa pieseň Stairway to Heaven vznikla počas pobytu skupiny vo waleskom vidieckom sídle Bron-Yr-Aur.

 

Stairway to Heaven zo štúdiového albumu Led Zeppelin VI, vydaného v roku 1971, je všeobecne považovaná za jednu z najväčších rockových skladieb všetkých čias. Osemminútová skladba v sebe snúbi prvky folk rocku, hard rocku a progresívneho rocku.

 

Skupina Led Zeppelin fungovala v rokoch 1968-1980. Na konte má deväť štúdiových, štyri koncertné a niekoľko kompilačných albumov. Podľa niektorých zdrojov sa dosiaľ predalo až 300 miliónov jej platní. Skupina svoju činnosť ukončila v roku 1980 po smrti svojho bubeníka Johna Bonhama.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona