Súd rozhodol, že Natália nesmie ísť na pobyt, vie o tom aj jej matka

NETKY.SK • 12 September 2016, 09:23 • 2 min
Súd rozhodol, že Natália nesmie ísť na pobyt, vie o tom aj jej matka

BRATISLAVA - Opozícia klame, keď tvrdí, že nikto okrem štátnych orgánov nevie, kde sa nachádza mladistvá Natália. V stredu (7.9.) súd rozhodol, že dieťa nesmie ísť na pobyt do zahraničia a rozhodol tiež o jeho dočasnom umiestnení v inom resocializačnom zariadení na Slovensku, reaguje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

slovakia

left justify in out

Natália mala byť podľa opozičnej SaS sexuálne zneužitá terapeutom v nápravnom centre v Galante. Prípadov zneužitia má byť podľa liberálov viac. Zverenci tohto zariadenia sa majú nachádzať na pobyte v Chorvátsku.

 

"Súd toto rozhodnutie zaslal všetkým zúčastneným stranám vrátane rodičov. V piatok (9.9.) navyše matka dievčaťa telefonovala pracovníčke sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v Piešťanoch a pracovníčka ju informovala o rozhodnutí súdu aj o tom, kam bolo dieťa dočasne premiestnené," informoval hovorca rezortu Michal Stuška. Opozícia podľa neho pracuje s neoverenými informáciami a zneužíva ich na mediálnu sebaprezentáciu. Rezort odmieta obvinenia, že štát nekoná. Tvrdí, že pracuje "výlučne s overenými a objektívnymi faktami a informáciami a nie jednostrannými tvrdeniami".

 

S dievčaťom je podľa Stušku v kontakte jej dlhoročná sociálna kurátorka, v pondelok (5.9.) sa s ňou dlhší čas mala rozprávať aj riaditeľka odboru sociálnych vecí a rodiny Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. "Preto konáme s aktuálnym poznaním, že je o ňu postarané, je zdravotne aj psychicky v poriadku a podstupuje terapiu na liečbu závislostí," povedal Stuška.

 

Hovorca uviedol, že o prípade komunikoval s predsedníčkou parlamentného výboru pre ľudské práva Erikou Jurinovou (OĽANO-NOVA) aj štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš (Smer-SD). "Ponúkol jej stretnutie ku všetkým informáciám a prešetreniu podozrení. Víkendové divadelné vystúpenia jej kolegyne a kolegu z opozície sú jasnou odpoveďou, prečo takúto ponuku odmietla," dodal Stuška.

 

Opozícia dnes kritizovala štát. Tvrdí, že o osud dievčat z Galanty sa zaujíma málo. Natáliina matka pritom podľa OĽaNO-NOVA a SaS nemá vedieť, kde sa jej dcéra nachádza a či je teda na pobyte v Chorvátsku, na ktorý nedala matka informovaný súhlas rodiča. "Nevie, kde sa jej dcéra nachádza, je v ťažkom psychickom vypätí," povedala Natália Blahová zo SaS, ktorá na možné zneužívanie dievčat poukázala.

 

Blahová v piatok na svojom blogu upozornila na možné sexuálne zneužívanie dievčat v galantskom resocializačnom zariadení zamestnancami. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny obvinenia odmietlo, taktiež aj samotné zariadenie v Galante. Viaceré kompetentné orgány sa ku kauze plánujú obšírnejšie vyjadriť v pondelok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies