Súd rozhodol, že expremiéra Nečasa je možné stíhať

NETKY.SK • 1 November 2013, 07:01 • 2 min
Súd rozhodol, že expremiéra Nečasa je možné stíhať

PRAHA - Český Najvyšší súd vo štvrtok rozhodol, že expremiéra Petra Nečasa je možné trestne stíhať aj za prípadné trestné činy, ktorých sa dopustil pred augustovým rozpustením Poslaneckej snemovne.

slovakia

left justify in out

Redakcii iDNES.cz to potvrdil tlačový hovorca súdu Petr Knötig. "Jeho imunita sa skončila 28. augusta, keď bola rozpustená snemovňa," povedal s tým, že Nečasa je možné stíhať aj za prípadnú nezákonnú činnosť z obdobia jeho mandátu. Najvyšší súd tiež rozhodol, že bývalých poslancov za ODS Ivana Fuksa, Marka Šnajdra a Petra Tluchořa, naopak, nie je možné stíhať za činy spáchané, kým sa v decembri minulého roku vzdali poslaneckých mandátov, pretože konali na pôde parlamentu. To však podľa súdu nie je aj Nečasov prípad, keďže na pôde parlamentu nekonal. Expremiérov právnik reagoval, že "zdôvodneniu súdu nerozumie a zdá sa mu nelogické". Po doručení písomného rozhodnutia chce požiadať o vysvetlenie.

Exposlanci boli obvinení zo zneužitia právomocí a priatia úplatku v kauze, v ktorej figuruje i Jana Nagyová, teraz Nečasová, niekdajšia šéfka kabinetu Nečasa. Niekdajší rebeli ODS mali minulý rok výmenou za lukratívne funkcie podržať vládu tým, že sa vzdali poslaneckých mandátov. Z podplácania v tomto prípade je podozrivý aj Nečas, prokuratúra ho však zatiaľ neobvinila. Nečasov ďalší prípad súvisí s kauzou, v ktorej Nagyová zneužila Vojenské spravodajstvo na sledovanie troch osôb vrátane Nečasovej vtedajšej manželky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies