Súd rozhodol: Sýkorovci Kýbel, Potkan a Vinco idú do väzenia na doživotie

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 15:23 • 2 min
Súd rozhodol: Sýkorovci Kýbel, Potkan a Vinco idú do väzenia na doživotie

BANSKÁ BYSTRICA – Boss gangu sýkorovci Róbert Lališ, prezývaný Kýbel, ide do väzenia na doživotie. Taký trest mu dnes vymeral Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici. Ako sám avizoval na poslednom pojednávaní, rozsudok si neprišiel vypočuť.

slovakia

left justify in out

Výnimočné tresty odňatia slobody na doživotie dostali aj ďalší dvaja vysoko postavení členovia zločineckej skupiny, Jozef Roháč, prezývaný Potkan, ktorý je v súčasnosti vo väzbe v Maďarsku, a Ivan Cupper, zvaný Vinco. Ten ako jediný prišiel na dnešné vyhlásenie verdiktu. Rozsudok nie je ešte právoplatný.

 

Obžaloba mužov vinila zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

 

Obhajoba Róberta Lališa a Ivana Cuppera žiadala oslobodenie svojich klientov spod obžaloby, naopak, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhoval pre nich doživotné tresty.

 

Ďalší obžalovaný člen gangu sýkorovcov Martin Bihári, známy ako Rus, ktorý priznal svoju vinu v plnom rozsahu, si odsedí 23 rokov. Senát ŠTS zrušil pôvodný rozsudok, na základe ktorého mal stráviť vo väzení 22 rokov.

 

U Alojza Kromku, prezývaného Lojzo Čistič, súd upustil od uloženia trestu, keďže je za mrežami na doživotie.

 

Megaproces so sýkorovcami sa na ŠTS Banskej Bystrici začal vlani v januári. Voči Róbertovi Lališovi, ktorý sa stal hlavou bratislavskej zločineckej skupiny sýkorovci po smrti zakladateľa Miroslava Sýkoru, konal ako voči ujdenému.

 

Ako sa počas procesu ukázalo, Kýbel bol najvyššie postaveným v gangu. Podľa výpovedí svedkov i spoluobžalovaných gang mal hlavné príjmy z výpalníctva a vrážd. On o všetkom rozhodoval, plánoval a poveroval úlohami ďalších členov. Zločineckú skupinu riadil tvrdou rukou a panoval v nej strach. Čo povedal, to ostatní urobili, odporovať sa mu nesmelo. Rovnako ako Róbert Lališ aj ostatní dvaja odsúdení na doživotné tresty sa voči dnešnému rozsudku odvolali. Senát ŠTS tiež rozhodol, že ich majetok prepadne štátu, voči čomu hneď podali sťažnosť.

 

Proces sa konal za múrmi banskobystrického Ústavu na výkon väzby. Na hlavné pojednávania pravidelne chodili aj rodičia zavraždeného Romana Deáka. "Áno, je to určitá úľava, pretože tieto veci vás v živote nepustia a dennodenne, aj keď nechcete, musíte sa tým zaoberať. Tu sme si vypočuli, že náš syn nebol v žiadnej organizovanej skupine. Bohužiaľ, človek, ktorý sa pasoval za jeho kamaráta, to zariadil tak, ako to zariadil. Prajem im veľa zdravia a dlhý život za múrmi väznice," uviedla pre médiá matka Viera Deáková.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona