Súd rozhodol: Slavomír dostal za vraždu matky Anky (†58) trest 23 rokov!

NETKY.SK • 3 November 2014, 16:50 • 2 min
Súd rozhodol: Slavomír dostal za vraždu matky Anky (†58) trest 23 rokov!

BANSKÁ BYSTRICA - Trest 23 rokov odňatia slobody v ústave s najprísnejším stupňom stráženia uložil dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici Slavomírovi H. z Dačovho Lomu v okrese Veľký Krtíš.

slovakia

left justify in out

Uznal ho za vinného zo zločinu vraždy 58-ročnej matky Anny a ďalších trestných činov. Verdikt nie je právoplatný, obžalovaný sa voči nemu odvolal.

Podľa obžaloby 34-ročný Slavomír zastrelil matku 6. decembra 2013 medzi 11:00 a 15:00 v rodinnom dome. Zasiahol ju dvomi výstrelmi z otcovej guľobrokovej poľovníckej pušky a matka na mieste podľahla devastačným poraneniam hlavy. Po streľbe prehľadal dom a zobral niektoré matkine a otcove veci vrátane ich dokladov, prehrávače a iné veci. Zobral i vražednú pušku a náboje do nej. Potom si vzal matkine auto VW Polo a šiel ku kamarátovi do Senohradu, kde ho večer v spoločnosti drogovo závislých kamarátov zadržali kukláči. 


Obžalovaný využil svoje právo a na súde odmietol vypovedať. Senát nemohol prezentovať ani jeho výpovede z prípravného konania, pretože Slavomír nevypovedal ani pred vyšetrovateľom. Na súde iba vyhlásil, že je nevinný vo všetkých bodoch obžaloby. Dodal, že „nebol by som schopný ublížiť matke, ktorú som miloval“. Preto sa motív vraždy nezistil. Sudca prečítal list Slavomíra otcovi, krstnému a bratovi z väzby, v ktorom sa im ospravedlňuje, ale k vražde a ostatným skutkom sa nepriznáva. 


Jeho starší brat Miroslav bol v čase skutku vo Zvolene a otec vo Veľkom Krtíši nakupoval veci, potrebné na zabíjačku, ktorú chystali na druhý deň. Nebohú našiel manžel Ján a okolo 17:00 jej smrť telefonicky oznámil Miroslavovi. Otec na súd nemohol prísť vypovedať ako svedok, pretože podľa lekárov jeho zdravotný stav to nedovoľuje. Čítala sa jeho výpoveď pred vyšetrovateľom, v ktorej syna označil za šikovného a nie zlého človeka, kým nezačal brať to „svinstvo“, teda drogy. Podľa otca mal Slavomír k matke dobrý vzťah. 


Obhajca v záverečnej reči požadoval oslobodenie klienta spod obžaloby, pretože sa nenašiel ani jeden priamy dôkaz o jeho vine, či už ide o vraždu, alebo následnú krádež, nedovolené ozbrojovanie a marenie výkonu úradného rozhodnutia. Slavomírovi priťažilo, že v minulosti bol päťkrát súdne trestaný. 
Súd Salvomíra odsúdil aj na protidrogové liečenie ambulantnou formou a na dvojročný zákaz šoférovania. Uložil mu i ochranný dohľad a povinnosť nahradiť otcovi škodu vrátane pohrebných trov v sume viac ako 1 200 eur. Súd rozhodol i o zhabaní vražednej zbrane, hoci patrila otcovi. 


Prokurátor sa odvolania vzdal, ale obžalovaný nie a preto sa prípadom bude zaoberať odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies