AKTUALIZÁCIA: Súd rozhodol o treste pre Dušana Kováčika! Politici reagujú

NETKY.SK • 20 September 2021, 16:18 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Súd rozhodol o treste pre Dušana Kováčika! Politici reagujú

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku dnes rozhodol o vine bývalého špeciálneho prokurátora. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. Reagovali naň napríklad Veronika Remišová či Juraj Šeliga.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 20. septembra 17:09

 

Samosudkyňa Pamela Záleská v prípade odsúdenia Dušana Kováčika uviedla, že "v dokazovaní na hlavnom pojednávaní neprišlo k žiadnemu prekvapivému zvráteniu dôkaznej situácie". Dodala, že súd hodnotil hlavne výpovede vypočutých svedkov alebo prečítané výpovede svedkov. Tiež výsluch znalca a listinné dôkazy.

,

Podľa sudkyne Kováčik minimálne od leta 2018 do septembra 2020 z pozície špeciálneho prokurátora poskytoval prostredníctvom Ľudovíta Makóa informácie o konaniach na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a vytváral podmienky, ktoré mohli sťažiť dokumentovanie činnosti zločineckej skupiny takáčovci.

 

img

 

Uznala ho vinným aj v prípade prepustenia niekdajšieho bosa takáčovcov Kudličku z väzby. "Voči predmetnému uzneseniu nebola zo strany zastupujúcej prokurátorky ÚŠP Blanky Godžovej podaná sťažnosť, v dôsledku čoho bol Kudlička 21. júla 2017 prepustený z väzby na slobodu," uviedla sudkyňa. Kováčik mal za to inkasovať 50 000 eur.

 

Vo zvyšných bodoch ho odsúdili za pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, keď vyzradil Makóovi utajované skutočnosti. "Makóovi najskôr oznámil, že je podozrivý z prečinu nepriamej korupcie," povedala sudkyňa s tým, že takýmto konaním sťažil dokumentovanie trestnej činnosti. Odovzdal mu fotokópie a časti vyšetrovacieho spisu. Konkrétne uznesenie o začatí trestného stíhania či iný úradný záznam.

 

Reakcie politikov 

 

Na rozsudok už reagovali niektorí poslanci Národnej rady SR. "Súd uznal za vinného človeka, ktorý namiesto stíhania najvážnejších zločinov a korupcie spolupracoval so zločinom a korupciu páchal. Aj keď ide o dôležité rozhodnutie, boj proti systému korupcie, klientelizmu a organizovanému zločinu sa ešte len začína," uviedla predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

 

Prečítajte si tiež: Lipšic dostal červenú! Nemôže ísť na zasadnutia pracovných skupín

 

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga na margo odsúdenia Kováčika uviedol, že spravodlivosť existuje a polícia, prokuratúra a súdy sú schopné odolať zásahom zvonku a spravodlivosť dosiahnuť. "Je to veľký deň pre všetkých, ktorí túžime po napĺňaní hodnôt demokracie a právneho štátu. Dnešný deň však prináša aj trpkosť – bez ohľadu na odsudzujúci výrok musíme čeliť skutočnosti, že Dušan Kováčik bol špeciálnym prokurátorom a že sme asi jedinou krajinou, kde bol vrcholový prokurátor uznaný za zločinca. Časy sa však menia a Kováčikovo odsúdenie je toho dôkazom".  

 

"Aj keď sme dnes svedkami rozsiahlej odvety starého systému, ktorý z posledných síl robí všetko pre to, aby zvrátil nástup právneho štátu, veríme, že aj tento rozsudok je dôležitým signálom postupnej očisty Slovenska od korupcie a organizovaného zločinu," uviedol pre TASR predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš s tým, že hnutie už v minulosti "opakovane poukazovalo na mnohé podozrivé aktivity tohto prokurátora".

 

 

Aktualizácia 20. septembra 16:41

 

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vinný v prípade zasahovania do rozhodovania o väzobnom stíhaní niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku, za čo mal zobrať úplatok. Súd ho uznal vinného aj z vynášania informácií o prebiehajúcich trestných konaniach zo špeciálnej prokuratúry, čím mal pomáhať zločineckej skupine takáčovcov. V pondelok o tom rozhodol Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

 

ŠTS ho odsúdil na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Dušan Kováčik sa cíti nevinný. Spoluprácu s takáčovcami odmieta!

 

Kováčik požiadal v rámci piatkovej záverečnej reči o oslobodenie spod obžaloby. Tvrdil, že je nevinný a nespáchal skutky, ktoré mu kladú za vinu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek navrhol 13-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Tiež trest prepadnutia majetku.

 

Kováčik šéfoval ÚŠP od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelil obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

 

Pôvodná správa

 

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Pamela Záleská dnes rozhodla, že bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vinný z činnosti pre zločineckú skupinu takáčovcov. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies