AKTUALIZÁCIA: Súd rozhodne o osude obvinených v súvislosti s výbuchom plynu

NETKY.SK • 30 December 2019, 10:07 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Súd rozhodne o osude obvinených v súvislosti s výbuchom plynu

PREŠOV – Krajský súd v Prešove sa zaoberá rozhodnutím Okresného súdu v Prešove, ktorý 9. decembra poslal do väzby troch obvinených z trestného činu všeobecného ohrozenia v súvislosti s výbuchom plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove. Účastníci totiž proti rozhodnutiu podali sťažnosť

slovakia

left justify in out

Obvinených v predmetnej trestnej veci vzal sudca pre prípravné konanie do kolúznej väzby zhodne na základe dôvodnej obavy, že by mohli pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie.

 

img

 

Okresný súd zamietol návrh prokurátorky

Sudca Okresného súdu v prípade troch obvinených z prečinu všeobecného ohrozenia zhodne zamietol návrh prokurátorky Okresnej prokuratúry Prešov na vzatie obvinených do takzvanej útekovej väzby.

"Senát Krajského súdu v Prešove na neverejnom zasadnutí rozhodne o sťažnosti troch obvinených z prečinu všeobecného ohrozenia v predmetnej trestnej veci proti rozhodnutiu OS Prešov, ktorým boli obvinení vzatí do takzvanej kolúznej väzby a tiež o sťažnosti prokurátora proti výroku tohto rozhodnutia, ktorým bol zamietnutý návrh na vzatie obvinených do takzvanej útekovej väzby," uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

 

img

 

Výbuch plynu

Výbuch plynu a následný požiar v 12-podlažnej bytovke na Mukačevskej ulici č. 7 na prešovskom sídlisku 6. decembra neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je naďalej nezvestná. Nepodarilo sa ju nájsť ani počas doterajšej sanácie budovy. Bytovku začali búrať v pondelok 16. decembra a skončili v stredu 18. decembra popoludní. Krízový štáb napokon rozhodol, že je potrebné ju asanovať celú. S odvozom a uskladnením sutín z bytového domu začala stavebná firma, ktorú si mesto objednalo, v piatok 20. decembra. Okrem zničenej bytovky museli svoje domovy dočasne opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov. Tí sa však následne vrátili do svojich bytov.

 

img

 

Viac informácií o výbuchu nájdete v našom článku "Po tragédii v Prešove poslal súd za mreže tri osoby"  alebo pod hashtagom #výbuch #prešov.

 

Aktualizácia

"Senát Krajského súdu v Prešove sa stotožnil so záverom sudcu pre prípravné konanie Okresného súdu Prešov, že v danom prípade existujú skutočnosti odôvodňujúce obavu, že by obvinení mohli ovplyvňovať svedkov, znalcov, prípadne spoluobvinených, alebo inak mariť skutočnosti závažné pre trestné stíhanie," uviedla Petrufová. Rozhodnutie súdu o vzatí obvinených do takzvanej kolúznej väzby je dnešným dňom právoplatné. Petrufová dodala, že senát sa ďalej nestotožnil s návrhom prokurátora na vzatie obvinených do takzvanej útekovej väzby, teda, že by obvinení mohli ujsť alebo sa skrývať, aby sa tak vyhli trestnému stíhaniu alebo trestu.

 

Matka obvinených nie je s rozhodnutím stotožnená
Rozhodnutie súdu s rozhorčením prijala aj vyše päťdesiatka zhromaždených ľudí z Gelnice a Kojšova, odkiaľ obvinení pochádzajú. Tá sa ešte pred neverejným pojednávaním zhromaždila pred budovou súdu. "Budeme bojovať ďalej za nevinu chlapcov," uviedla na margo verdiktu súdu matka dvojice obvinených Vlastimila Tchurová. "Nie sú zistené príčiny, ako sa ten plyn dostal do domu. To znamená, že nemajú žiadne väzobné dôvody, aby nechali mojich chlapcov vo väzbe. Myslím si, že je to veľmi nespravodlivé a že je to memento aj pre ostatných živnostníkov, ktorí si urobili živnosti vo firmách a podnikoch, že sa môžu ocitnúť v takej istej situácii," dodala.

 

Vyjadrenie obhajcu
"Nikdy nekomentujem rozhodnutia súdu. Podľa mňa ale vznesenie obvinenia týmto trom obvineným bolo absolútne predčasné," uviedol obhajca trojice obvinených Vladimír Bajtoš. Ako dodal, rozhodnutie súdu je potrebné rešpektovať, v najbližšom možnom období však podá žiadosť o prepustenie obvinených z väzby.
 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona