Súd pre morské právo nariadil Rusku prepustiť loď Greenpeace

NETKY.SK • 22 November 2013, 17:51 • 2 min
Súd pre morské právo nariadil Rusku prepustiť loď Greenpeace

HAMBURG - Medzinárodný tribunál pre morské právo so sídlom v Hamburgu nariadil v piatok Rusku, aby na kauciu v sume 3,6 milióna eur prepustila loď hnutia Greenpeace a jej 30-člennú posádku, ktorú zadržala v septembri počas protestu proti ťažbe ropy v Arktíde.

slovakia

left justify in out

Súd rozhodoval na základe podnetu zo strany Holandska, pod ktorého vlajkou sa loď Arctic Sunrise plavila. Kauciu má zaplatiť holandský štát. Ruské ministerstvo zahraničia už na verdikt reagovalo tvrdením, že na prípad Greenpeace sa právomoci tohto súdu OSN nevzťahujú. "Ruská federácia musí prepustiť plavidlo Arctic Sunrise a všetky zadržané osoby ihneď po zaplatení finančnej záruky," píše sa v rozhodnutí tribunálu.
Celú posádku lode Arctic Sunrise plaviacej sa pod holandskou vlajkou, ktorú tvorili štyria Rusi a 26 cudzincov, zadržala v septembri pobrežná stráž pri vrtnej plošine Prirazlomnaja v Barentsovom mori. Tú sa ochranári pokúsili obsadiť, aby upozornili na riziká ťažby ropy v Arktíde. Rusko obvinilo skupinu z výtržníctva, za čo im hrozí až sedem rokov vo väzení. Petrohradský súd tento týždeň prepustil 29 aktivistov na kauciu, len jedného ponechal vo vyšetrovacej väzbe na ďalšie tri mesiace. Zatiaľ nie je známe, kedy sa proces začne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies