Súd potvrdil, že program chrániaci mladých imigrantov musí byť obnovený

NETKY.SK • 4 August 2018, 08:11 • 2 min
Súd potvrdil, že program chrániaci mladých imigrantov musí byť obnovený

WASHINGTON - Federálny súd v americkom hlavnom meste Washington potvrdil v piatok (miestneho času) predošlé rozhodnutie, na základe ktorého mala vláda prezidenta Donalda Trumpa obnoviť program chrániaci pred vyhostením státisíce mladých prisťahovalcov.

slovakia

left justify in out

Sudca John D. Bates stanovil ešte v apríli 90-dňovú lehotu na predloženie dodatočných argumentov v prospech zrušenia programu známeho pod skratkou DACA. Ako však uviedol v piatkovom rozsudku, Trumpova vláda ho o správnosti takéhoto kroku doteraz nepresvedčila, informovala tlačová agentúra AP.

 

Ani najnovší verdikt nemá okamžitú účinnosť, pretože vláda dostala tentoraz 20 dní na rozhodnutie, či sa chce odvolať a požiadať o odklad. Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť bude inak musieť spomínaný program obnoviť, a to vrátane prijímania nových žiadostí imigrantov o ochranu pred deportáciou.

 

Program DACA umožňoval státisícom mladých prisťahovalcov, pre ktorých sa v Spojených štátoch vžilo označenie rojkovia (dreamers), získať odklad vyhostenia a možnosť legálne v hostiteľskej krajine pracovať. Vychádzal z iniciatívy Trumpovho predchodcu Baracka Obamu, ktorý sa vzhľadom na nedostatočnú podporu v Kongrese rozhodol problém tzv. rojkov riešiť prezidentským dekrétom.

 

Trump ešte vlani avizoval, že program DACA ukončí. Oficiálne ho zrušili v marci, vzhľadom na medzičasom vydané nariadenia súdov však ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť naďalej vydávalo potvrdenia o predĺžení ochrany.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies