Súd potvrdil väzenie pre ženu, ktorej prekážal hluk z mešity

NETKY.SK • 25 Október 2018, 15:32 • 2 min
Súd potvrdil väzenie pre ženu, ktorej prekážal hluk z mešity

MEDAN - Vyšší súd v Indonézii potvrdil vo štvrtok rozhodnutie uložiť 18-mesačný trest odňatia slobody žene, ktorú usvedčili z bohorúhačstva po tom, ako sa sťažovala na hlučnosť reproduktorov využívaných na zvolávanie veriacich do mešity. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Advokát obžalovanej Rantau Sibarani uviedol, že sa proti rozsudku znova odvolá, tentoraz na indonézsky najvyšší sud. Samotná obžalovaná nebola prítomná na štvrtkovom pojednávaní.

 

Ženu čínskej národnosti, identifikovanú menom Meiliana, zadržali v máji tohto roka, približne dva roky po nepokojoch v prístavnom meste Tanjung Balai na ostrove Sumatra, ktoré vyvolala svojou sťažnosťou. V auguste jej okresný súd uložil spomínaný trest za bohorúhačstvo.

 

Podľa prokuratúry obžalovaná porušila indonézsky trestný zákonník, keďže konala proti islamu ako väčšinovému náboženstvu krajiny. Po tom, ako sa objavili správy o jej sťažnosti, rozvášnené davy v Tanjung Balai vyrabovali v júli 2016 najmenej 14 budhistických chrámov. Polícia vtedy zadržala viac ako desať podozrivých, iba dvaja však boli obvinení z podnecovania k násiliu.

 

Najväčšie moslimské organizácie v Indonézii sa vyjadrili, že sťažnosť Meiliany nebola bohorúhačstvom, a kritizovali jej uväznenie. Konzervatívne zoskupenie Fórum islamského spoločenstva však označilo vynesený rozsudok za príliš mierny.

 

Podporovatelia Meiliany tvrdia, že ju zadržiavajú spoločne s viac než desiatimi ďalšími ženami v cele s rozlohou 30 štvorcových metrov. Manžel a dvaja synovia obžalovanej sa pre obavy o bezpečnosť presťahovali z Tanjung Balai do Medanu, hlavného mesta provincie Severná Sumatra.

 

Indonézia je najľudnatejšou moslimskou krajinou sveta. Hoci tamojšia ústava zaručuje slobodu prejavu i vierovyznania, v posledných rokoch boli vznesené obvinenia z bohorúhačstva voči osobám, ktorých správanie bolo vnímané ako urážka islamu. Prevažná väčšina týchto prípadov sa skončila vynesením usvedčujúceho rozsudku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona