Súd potvrdil tresty za úraz na železničnej stanici vo Vlkanovej

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 16:24 • 2 min
Súd potvrdil tresty za úraz na železničnej stanici vo Vlkanovej

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes potvrdil podmienečné tresty pre trojicu aktérov, zodpovedných za udalosť, pri ktorej na železničnej stanici vo Vlkanovej elektrický prúd ťažko zranil dvoch mužov.

slovakia

left justify in out

Za spáchanie trestného činu z nedbanlivosti dostal konateľ spoločnosti Metal Human z Košíc Michal Dadej a majiteľ firmy Želstav z Kolačna v okrese Partizánske Peter Hozák jednoročnú podmienku, zamestnanec Železníc SR Milan Ivan vyviazol s podmienečným trestom pol roka.


Udalosť sa stala v júli 2012 na železničnej stanici vo Vlkanovej pri Banskej Bystrici. Rozhodnutím príslušného Úradu dostala spoločnosť Human Metal Košice oprávnenie na likvidáciu železničnej vlečky a výhybky v časti železničnej stanice vo Vlkanovej. Kým demontáž uskutočnili zamestnanci Železníc SR, konateľ Metalu Michal Dadej sa dohodol s majiteľom Želstavu Petrom Hozákom na naložení demontovaných prvkov.

 

Nakladanie a odvoz stanovili na 23. júla, pričom obaja nerešpektovali podmienky postupu, ktoré stanovili Železnice. Rameno autožeriava z Hozákovej firmy pri nakladaní sa priblížilo k prepojovaciemu vodiču trolejového vedenia železničnej stanice a prúd 25 kilovoltov zasiahol dvoch zamestnancov Hozákovej firmy, ktorí pridržiavali zdvíhané kovové bremeno. Muži vo veku 46 a 35 rokov utrpeli zranenia, ktoré u nich zanechali trvalé následky.


Okrem Dadeja a Hozáka prokurátor stíhal aj zamestnanca Železníc Milana Ivana, ktorý počas nakladania prevzal na seba funkciu dozoru. Štvrtým stíhaným bol žeriavnik Ján Pažický z Kanianky. Ten priznal vinu a prijal jednoročný podmienečný trest, ktorý mu sudca Okresného súdu v Banskej Bystrici uložil trestným rozkazom. Dadej, Hozák a Ivan sa necítili byť vinnými a voči trestnému rozkazu podali odpor. Prvostupňový súd musel vytýčiť pojednávanie, na ktorom potom uznal vinu ostatných troch aktérov tragickej udalosti.


Trojica Dadej, Hozák a Ivan sa voči tomu odvolala, ale krajský súd rozhodol, že prvostupňový verdikt je zákonný. Rozhodnutie odvolacieho senátu je právoplatné. Svoje nároky na náhradu škody si musia poškodení a príslušné poisťovne uplatniť v občianskom súdnom konaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies