Súd potvrdil tresty v kauze bitky exnámestníka daniarov

NETKY.SK • 27 Október 2016, 15:16 • 2 min
Súd potvrdil tresty v kauze bitky exnámestníka daniarov

PREŠOV – Krajský súd v Prešove na svojom dnešnom verejnom zasadnutí definitívne potvrdil rozsudky vynesené prvostupňovým Okresným súdom v Prešove voči štyrom obžalovaným v kauze napadnutia a bitky Jána Dobroviča, exnámestníka Daňového riaditeľstva so sídlom v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Súd potvrdil trest odňatia slobody na šesť rokov pre Milana Chovanca, ktorý bol objednávateľom bitky. Trest päť rokov odňatia slobody dostali Marián Kamenca, Ján Bednár a Marcel Drapák, ktorý bol podľa obžaloby jedným z dvoch útočníkov, tým ďalším bol Bohuslav Piskor, odsúdený na päť a pol roka. Piskor sa ako jediný voči rozsudku okresného súdu neodvolal. Rozsudky sú v týchto prípadoch právoplatné, keďže voči rozhodnutiu krajského súdu už nie je prípustný opravný prostriedok. „Rozhodnutie okresného súdu v tomto prípade nadobúda právoplatnosť a krajský súd nariadi výkon trestu vo vzťahu k štyrom obžalovaným,” uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová. Do trestu budú odsúdeným započítané dva roky, ktoré strávili vo vyšetrovacej väzbe. Všetci odsúdení si majú tresty odsedieť v zariadení s najnižším stupňom stráženia.


Krajský súd na dnešnom pojednávaní nevyhovel odvolaniam prokurátorky ani obžalovaných, keď dospel k záveru, že žiadne z nich nie je dôvodné. Prokurátorka žiadala prehodnotiť uplatnenie poľahčujúcich okolností a následne upraviť výšku trestu pre Milana Chovanca na deväť rokov, keďže na súde je viacero ďalších prípadov obdobnej trestnej činnosti, v ktorých figuruje, a vyšetruje ho aj Národná kriminálna agentúra (NaKA). Krajský súd ale v tomto prípade súhlasil s obhajobou a uplatnil prezumpciu neviny, keďže Chovanec doteraz nemá záznam v trestnom, ani priestupkovom registri. Za nedôvodné súd považoval aj argumenty obhajcov, ktorí napadli najmä výroky o výške trestov svojich klientov. Okresný súd však podľa názoru odvolacieho súdu postupoval správne a jeho skutkové závery a právna klasifikácia sú v poriadku.


Pôvodne stálo pred súdom osem obžalovaných zo zločinu ublíženia na zdraví spáchaného organizovanou skupinou. Martina Č. pre zdravotné dôvody ešte počas procesu súd vylúčil na samostatné konanie. Ďalších dvoch obžalovaných - Mariána G. a Jána V., pre ich neospravedlnené absencie krajský súd na dnešnom pojednávaní vylúčil na samostatné konanie. Práve Ján V. dostal od prvostupňového senátu najvyšší trest odňatia slobody, a to na 8,5 roka so zaradením do zariadenia so stredným stupňom stráženia. Priťažilo mu, že už predtým bol dvakrát súdne trestaný.


V kauze útoku na bývalého vysokopostaveného funkcionára daniarov padol prvý rozsudok ešte 19. júna 2013. Súd vtedy uložil piatim obžalovaným nepodmienečné tresty odňatia slobody od dvoch do piatich rokov a dvom obžalovaným určil tresty na 18 mesiacov so skúšobnými lehotami. Voči rozsudku sa vtedy odvolala prokuratúra a tiež niektorí obžalovaní. Odvolací súd vrátil prípad na prešovský okresný súd na došetrenie. Ten vo svojom druhom rozsudku 12. septembra 2014 tresty obžalovaným vo väčšine prípadov zvýšil. Jediným, ktorý sa voči rozsudku neodvolal, bol Bohuslav Piskor.


Jána Dobroviča prepadli 7. novembra 2009 večer pri parkovaní auta pred jeho domom vo Veľkom Šariši dvaja zamaskovaní útočníci. Zaútočili na neho palicou, kopali a bili ho. Po tom, čo začal kričať o pomoc a ozvali sa susedia, útočníci ušli. Podľa súdneho znalca z odboru medicíny pri útoku Dobrovič utrpel zlomeninu lakťovej kosti, poranenie temena hlavy, pomliaždenie bedrovej oblasti a jedného prsta na ľavej ruke. Poškodený uviedol, že obžalovaných nepozná. Pred útokom ani po ňom ho nikto nekontaktoval a nedostal ani žiadne výhražné telefonáty či listy. Podľa prokuratúry bolo cieľom bitky jeho odstavenie na čas, aby boli bez prieťahov vybavené niektoré nekalé žiadosti o nadmerné vrátenie DPH.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona