Súd potvrdil trest smrti pre islamistického politika v Bangladéši

NETKY.SK • 3 November 2014, 11:32 • 2 min
Súd potvrdil trest smrti pre islamistického politika v Bangladéši

DHÁKA - Bangladéšsky najvyšší súd v pondelok potvrdil rozsudok smrti nad jedným z vysokopostavených predstaviteľov strany Bangladéšske islamské spoločenstvo (Džamáat-e-Islámí), ktorého špeciálny tribunál minulý rok usvedčil z podielu na masovom vraždení a iných závažných zločinoch počas vojny o nezávislosť.

slovakia

left justify in out

Znamená to, že 62-ročného Mohammada Qamaruzzamana by mali popraviť v priebehu niekoľkých mesiacov. Najvyšší súd rozhodol iba niekoľko dní po tom, ako vojnový tribunál uložil trest smrti vodcovi najväčšej islamistickej strany v krajine Motiurovi Rahmanovi Nizamimu. Od roku 2010 tak usvedčil už 12 ľudí, prevažne vysokých funkcionárov Džamáat-e-Islámí. Tá počas vojny v roku 1971 viedla otvorenú kampaň proti nezávislosti Bangladéša od Pakistanu, popiera však, že by páchala krutosti.

 

Pakistanskí vojaci a ich kolaborantov počas deväť mesiacov trvajúceho konfliktu zabili údajne až tri milióny ľudí. Odhaduje sa, že 200-tisíc žien bolo znásilnených a 10 miliónov ľudí muselo utiecť do susednej Indie. Rozsudky nad islamistickými vodcami vyvolávajú obavy z nepokojov, keďže prívrženci strany hovoria o zneužívaní tribunálu na potláčanie opozície. Bangladéš je jednou z najväčších moslimských krajín sveta a podľa štatistík vyznávači islamu tvoria takmer 90 percent z tamojšej vyše 150-miliónovej populácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies