Súd potvrdil správnosť rozhodnutia PMÚ vo veci dohody bánk

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 17:13 • 2 min
Súd potvrdil správnosť rozhodnutia PMÚ vo veci dohody bánk

BRATISLAVA - Najvyšší súd v utorok potvrdil správnosť rozhodnutia Protimonopolného úradu SR (PMÚ) vo veci dohody bánk vo vzťahu k Slovenskej sporiteľni.

slovakia

left justify in out

Súd zmenil rozsudok Krajského súdu v Bratislave tak, že zamietol žalobu Slovenskej sporiteľne voči úradu. Potvrdil tak rozhodnutie úradu z roku 2009, kedy úrad pokutoval tri banky, a to Slovenskú sporiteľňu, Všeobecnú úverovú banku a Československú obchodnú banku za uzatvorenie kartelu, ktorého cieľom bolo vytlačiť konkurenta, spoločnosť Akcenta CZ a získať jeho klientov, resp. udržať si existujúcich klientov. Správanie bánk úrad vyhodnotil ako veľmi závažné porušenie súťažných pravidiel a uložil bankám pokuty. O rozhodnutí súdu agentúru SITA informovala hovorkyňa PMÚ Alena Sedláková.

Nasledoval rozklad bánk voči rozhodnutiu úradu a neskôr aj žaloba voči rozhodnutiu Rady úradu. Krajský súd v Bratislave, ktorý rozhodoval o žalobe všetkých troch pokutovaných bánk, rozhodnutie úradu zrušil a vrátil úradu na ďalšie konanie. Ako hlavný dôvod súd uviedol, že konanie bánk nemôže byť protiprávne, keďže spoločnosť Akcenta podniká na území SR bez požadovanej licencie. Úrad sa proti rozsudku krajského súdu odvolal na Najvyšší súd SR. Naďalej zastával názor, že spoločnosť Akcenta bola konkurentom bánk na slovenskom trhu bezhotovostných devízových operácií a fakt, či mala pre svoju činnosť povolenie, nepovažoval úrad za relevantný pre posúdenie konania bánk z hľadiska pravidiel hospodárskej súťaže. Rozhodujúce bolo, že sa porušili všeobecne akceptované princípy posudzovania a rozhodovania vo veci kartelových dohôd.

Tento názor podporil aj Súdny dvor Európskej únie, ktorý v odpovedi na prejudiciálne otázky Najvyššieho súdu SR zdôraznil, že skutočnosť, že podnik dotknutý kartelovou dohodou, cieľom ktorej je obmedziť hospodársku súťaž, údajne pôsobí na relevantnom trhu v čase uzatvorenia tejto kartelovej dohody nelegálne, nemá vplyv na otázku, či tento kartel predstavuje porušenie tohto ustanovenia (článku 101 Zmluvy o fungovaní Európskej únie). Súdny dvor spresnil, že pravidlá hospodárskej súťaže majú nielen chrániť účastníkov súťaže a spotrebiteľov, ale aj trhy a samotnú hospodársku súťaž a ochrana dodržiavania pravidiel hospodárskej súťaže prináleží orgánom verejnej moci, a nie podnikom alebo ich združeniam.

Spor sa týka uzatvorenia kartelovej dohody z roku 2007 spočívajúcej vo vypovedaní zmlúv o bežných účtoch českej spoločnosti Akcenta a odmietnutí ich znovu uzatvoriť. Česká finančná spoločnosť Akcenta CZ obvinila tri slovenské banky, že sa ju pokúšajú vytlačiť z devízového trhu neetickými prostriedkami. Ide o ČSOB, Slovenskú sporiteľňu a VÚB banku, ktoré v lete 2007 bez uvedenia akéhokoľvek dôvodu spoločnosti Akcenta CZ zrušili účty. Udialo sa tak podľa zástupcov firmy v priebehu niekoľkých týždňov, čo považuje Akcenta za zneužívanie postavenia na trhu a bránenie vstupu konkurencie na slovenský trh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies