Súd potvrdil predĺženie väzby finančníkovi Martinovi Kvietikovi

NETKY.SK • 9 December 2021, 14:11 • 2 min
Súd potvrdil predĺženie väzby finančníkovi Martinovi Kvietikovi

BRATISLAVA - Finančník Martin Kvietik zostáva vo väzbe až do 19. marca. Je obvinený v kauze korupcie na Slovenskom pozemkovom fonde.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to Najvyšší súd (NS) SR, ktorý zamietol sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry SR a  Martina Kvietika proti uzneseniu sudkyne pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku o predĺžení väzby. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

 

img

 

Dvaja priami svedkovia tvrdia, že Kvietik preberal úplatky v hotelovej izbe. Čo sa ale stalo s tými peniazmi ďalej, to už vyšetrovanie nepreukázalo. "Martin Kvietik naznačil, že je potrebné zabezpečiť finančné toky ,pre systém‘ – stranícke výdavky, nákup médií,“ odvoláva sa podaná obžaloba v kauze Dobytkár na svedectvo muža, ktorý sa priznal.

 

Potvrdzujú sa tak stretnutia v hoteli, kde malo k vyplácaniu peňazí dochádzať. Kvietik však hovorí len o neformálnych rokovaniach o poľnohospodárskych témach.

 

Rovnakú verziu prezentujú aj politici SNS, ktorí ho v hoteli navštevovali. Vysvetlenie o miliónoch eur však obžaloba neponúka. Stopa sa končí svedectvom bývalého vplyvného muža z rezortu pôdohospodárstva Mareka Kodadu o odovzdaní tašiek s peniazmi v hotelovej izbe číslo 8 a popieraním tohto deja zo strany Kvietika.

 

Rôzni podnikatelia z oblasti agrosektoru sa so svojimi projektmi uchádzali o eurofondy. Kupovali si však svoj úspech. Úplatkom lobistovi, bývalému funkcionárovi HZDS Ľubomírovi Kropilovi, ktorý si úplatky fakturoval ako poradenstvo.

 

Kropil sa krátko po zadržaní priznal a polícii opísal, akým spôsobom provízie od úspešných žiadateľov o dotácie prehnal cez firemné účty, až ich dostal v hotovosti. Peniaze potom putovali vyššie.

 

"V období rokov 2006 až 2019 získal Ľubomír Kropil finančné prostriedky asi vo výške 1 až 1,2 milióna eur, ktoré investoval do drahých obrazov a mincí, ktoré mu boli políciou zaistené,“ zhrnul prokurátor.

 

Kropil si údajne nechával len časť úplatkov. Drvivá väčšina putovala po roku 2016 do rúk ministerského úradníka Mareka Kodadu.

 

"Keď naakumuloval finančné prostriedky, odovzdával ich v Ladomerskej Vieske Marekovi Kodadovi. Pri jednotlivých stretnutiach mu obvinený odovzdával finančnú hotovosť vo výške od 40- do 250-tisíc eur,“ opisuje Kropilovu úlohu v kauze obžaloba.

 

Kodada sa k svojmu podielu na tomto zločine priznáva. Opísal, ako prevzal hotovosť a potom si z každého úplatku, teda jedno percento zo sumy dotácie, nechal. Ďalšie percento mal vyčleniť šéfovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jurajovi Kožuchovi.

 

img

 

Najväčšia a zvyšná časť úplatku, ktorá predstavovala 8 % hodnoty dotácie, končila podľa jeho slov v rukách Kvietika. Peniaze mal najčastejšie odovzdávať v hoteli Albrecht.

 

Podľa slov Kodadu sa Kožuch sťažoval, že mu do činnosti zasahujú,  že dostáva pokyny od Martina Kvietika. Finančník mal určiť aj kľúč, podľa ktorého sa rozdeľovali peniaze.

 

Podľa zistení vyšetrovateľov sa Kvietik osobne stretával aj priamo so šéfom PPA. Dvojicu mala zoznámiť exministerka pôdohospodárstva a nominantka SNS Gabriela Matečná. Na Kožucha vraj preniesla celú komunikáciu s oligarchom. Keď sa debaty posunuli k veciam, ktorým už Kožuch nerozumel, vraj prizval svojho kamaráta Kodadu.

 

Podľa vyšetrovateľov na vrchole pyramídy boli práve oligarchovia Norbert Bödör a Martin Kvietik. Keď Najvyšší súd rozhodoval o väzbe pre Bödöra, systém označil za „megastroj korupcie a prania špinavých peňazí“.

 

img

 

Podľa obžaloby peniaze najprv prúdili k Bödörovi. Bolo to v čase vlády Smeru v rokoch 2012 až 2016, keď mal Smer na starosti i rezort pôdohospodárstva. Keď rezort prebrala Slovenská národná strana, smerovali ku Kvietikovi v rokoch 2016 až 2020.

 

Možno vás zaujme: Finančník Kvietik chce zastavenie trestného stíhania!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona