Súd potvrdil pokutu pre zakladateľa Pegidy za výroky o utečencoch

NETKY.SK • 30 November 2016, 13:18 • 2 min
Súd potvrdil pokutu pre zakladateľa Pegidy za výroky o utečencoch

DRÁŽĎANY - Nemecký súd potvrdil dnes pokutu 9600 eur pre spoluzakladateľa protiislamského hnutia Pegida Lutza Bachmanna, ktorého uznal vinným z podnecovania nenávisti a štvania proti utečencom. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Súd v Drážďanoch v odvolacom konaní potvrdil pôvodne stanovený trest. Stalo sa tak po tom, ako obhajoba i obžaloba stiahli svoje odvolania proti verdiktu z mája tohto roku.

 

Pôvodný verdikt súdu prvej inštancie tým nadobúda právoplatnosť. Okrem stanovenej pokuty musí Bachmann zaplatiť kompletné súdne trovy za prvoinštančné aj odvolacie konanie.

Samotný Bachmann sa na dnešnom pojednávaní nezúčastnil; podľa svojej obhajkyne sa totiž nachádza na Tenerife.

 

Základom žaloby boli Bachmannove vlaňajšie vyjadrenia na sociálnej sieti Facebook, konkrétne jeho komentáre o utečencoch plné dešpektu, v ktorých sa objavili termíny ako "dotieravý hmyz" alebo "špinavá bagáž".

 

Bachmann počas procesu popieral, že by uvedené komentáre napísal on. Prokuratúra pre neho pôvodne žiadala nepodmienečný sedemmesačný trest, obhajoba naopak oslobodenie v plnom rozsahu.

 

Lídra hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) už v minulosti odsúdili za krádež a obchodovanie s drogami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies