Súd potvrdil dvojročný zákaz výkonu verejnej funkcie pre Berlusconiho

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 06:45 • 2 min
Súd potvrdil dvojročný zákaz výkonu verejnej funkcie pre Berlusconiho

RÍM- Najvyšší odvolací súd v Ríme potvrdil v utorok dvojročný zákaz výkonu verejnej funkcie pre bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, ktorý mu vlani vymeral súd v súvislosti s odsudzujúcim rozsudkom za daňové podvody.

slovakia

left justify in out

Kasačný súd v Ríme v auguste 2013 odsúdil Berlusconiho na štyri roky väzenia za daňové podvody týkajúce sa účtovníctva jeho mediálneho domu Mediaset. V rámci rozhodnutia Kasačný súd v Ríme vtedy konštatoval, že by mal mať Berlusconi zákaz pôsobenia vo verejnej službe, o čom odporučil rozhodnúť nižší súd. Ten vlani v októbri navrhol dvojročný zákaz pre Berlusconiho pri výkone verejnej funkcie, čo v utorok najvyšší súd v odvolacom konaní potvrdil.
      

Právny zástupca Berlusconiho strany Forza Italia Nicolo Ghedini, ktorý je zároveň poslancom parlamentu, podľa agentúry DPA v reakcii na rozsudok uviedol, že súd mal počkať s rozhodnutím do vynesenia verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu, na ktorý sa expremiér v tejto veci obrátil.
      

Najnovšie rozhodnutie súdu nemá na Berlusconiho politickú budúcnosť až taký výrazný vplyv, keďže po vlaňajšom vylúčení z parlamentu po odsúdení za daňové podvody pre neho platí automatický zákaz kandidovať do zákonodarného zboru po dobu šiestich rokov.
      

Napriek tomu však Berlusconi minulý týždeň vyhlásil, že by rád v máji kandidoval do Európskeho parlamentu za stranu Forza Italia, čo však s najväčšou pravdepodobnosťou talianske súdy neumožnia. Berlusconi by sa tak mohol poslancom europarlamentu stať už jedine tak, že by kandidoval v niektorom inom členskom štáte EÚ, ak by si dokázal zabezpečiť získanie nového občianstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies