Súd potrestal bývalého radcu ministerstva dopravy pokutou 25-tisíc

NETKY.SK • 29 Apríl 2013, 14:20 • 2 min
Súd potrestal bývalého radcu ministerstva dopravy pokutou 25-tisíc

BANSKÁ BYSTRICA - Na tri roky odňatia slobody podmienečne a peňažný trest 25 tisíc eur za korupciu odsúdil dnes senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici bývalého radcu ministerstva dopravy 33-ročného Jána Remetu z okresu Bardejov.

slovakia

left justify in out

Bývalý radca za vybavenie licencií na pravidelnú medzinárodnú autobusovú dopravu zobral od šiestich osôb úplatky v celkovej výške takmer 27 tisíc eur. Ako verejný činiteľ tým spáchal pokračujúci zločin prijímania úplatku.

Úplatkami si Remeta „prilepšoval“ k platu hlavného radcu štátneho dopravného úradu sekcie cestnej dopravy, pozemných komunikácií a investičných projektov ministerstva dopravy v rokoch 2010 a 2011. Napríklad Emília Krnáčová z Detvy za licenciu na medzinárodnú pravidelnú dopravu autobusmi z Brezna do Brna musela zaplatiť päťsto eur. Od 41-ročného Jozefa Bitalu z Vyšného Kelčova na Kysuciach dostal Remeta za licencie na linky z Čadce do Valašského Meziříčí a zo Žiliny do Ostravy v roku 2010 úplatok 1 050 eur. Obaja boli na základe dohody o vine a treste odsúdení na peňažné tresty. Úplatky dostal Remeta aj od ďalších prevádzkovateľov medzinárodnej autobusovej dopravy. Najviac za vydanie licencií zaplatil Košičan Trajčo G., ktorého linky smerovali do Talianska, Nemecka a Švajčiarska. Najprv Košičan v dvanástich prípadoch zaplatil Remetovi za licencie 14 800 eur, licencie na linky do Amsterdamu, Štokholmu a do Oslo ho vyšli na úplatkoch dokopy na tritisíc eur. Podplácanie sa dialo väčšinou hotovostnými vkladmi na účet ministerského radcu v Slovenskej sporiteľni. 

Korupčné správanie sa Remeta priznal a oľutoval. S prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú senát schválil. Súčasťou trestu je i zákaz osem rokov vykonávať štátnu službu a povinnosť počas štvorročnej skúšobnej lehoty podmienečného odsúdenia sa podrobiť probačnému dohľadu súdu. 

Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies