Súd poslal 'rumunského Berlusconiho' na desať rokov za mreže

NETKY.SK • 8 August 2014, 18:03 • 2 min
Súd poslal 'rumunského Berlusconiho' na desať rokov za mreže

BUKUREŠŤ - Na desať rokov väzenia nepodmienečne odsúdili dnes v Rumunsku za korupciu vplyvného mediálneho magnáta, podnikateľa a politika Dana Voiculesca.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra APA.
     

Obžalovaný a jeho komplici sa v súdnej sieni ocitli v roku 2008 v súvislosti s ilegálnou privatizáciou bukureštského Inštitútu pre výskum potravín. Pri jeho kúpe spoločenstvom úradníkov a politikov okolo Voiculesca došlo k cielenému zníženiu hodnoty inštitútu o 7,7 milióna eur. Výška celkovo spôsobenej škody prevyšuje 60 miliónov eur.
     

Takmer 68-ročný Voiculescu opakovane popieral svoju nevinu a tvrdil, že žaloba obsahuje "falzifikáty" a nie dôkazy. Jeho právni zástupcovia sa opakovane snažili o zdržanie procesných úkonov, natiahnutie súdneho konania, respektíve o zmenu jednotlivých bodov žaloby tak, aby ich mandant profitoval z premlčania niektorých trestných činov. Odvolací súd však ich návrhy zamietol.
     

Prvostupňový súd uznal Voiculesca, kontroverznú osobnosť súčasného Rumunska, vinným z prania špinavých peňazí a sprenevery a odsúdil ho na päť rokov väzenia. Viacerí z ďalších vyše desiatich obžalovaných dostali tiež niekoľkoročné tresty.
     

Dan Voiculescu bol v niekdajšom režime agentom obávanej tajnej služby Securitate a pod krycím menom Felix mal okrem iného na starosti sledovanie aktivít zahraničných firiem. Po páde komunizmu stál nielen pri zrode jednej z politických strán či holdingovej spoločnosti Grivco, ale aj mediálneho impéria Antena, vďaka čomu ho označujú príležitostne aj za "rumunského Berlusconiho".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies