Súd poslal do väzenia 11 policajtov v prípade zlynčovania ženy v Afganistane

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 10:04 • 2 min
Súd poslal do väzenia 11 policajtov v prípade zlynčovania ženy v Afganistane

KÁBUL - Jedenásť afganských policajtov poslal dnes súd na rok do väzenia za nečinnosť, keď dav ľudí v marci zlynčoval v Kábule mladú ženu - neprávom obvinenú z pálenia koránu. Ďalších ôsmich policajtov zbavil obvinenia pre nedostatok dôkazov.

slovakia

left justify in out

Ubitie na smrť 27-ročnej Afganky menom Farchunda vyvolalo pobúrenie a demonštrácie v Kábule ešte predtým, ako sa ukázalo, že korán nespálila. Išlo o ojedinelé protesty proti náboženskému extrémizmu a násiliu páchaného na ženách, poznamenala agentúra Reuters.

 

Súd v Kábule 6. mája odsúdil na smrť obesením štyroch Afgancov za účasť na zlynčovaní Afganky. Patrili medzi 49 osôb obvinených z toho, že zámerne nezakročili proti hrubému násiliu páchanému Farchunde. V skupine bolo aj 19 policajtov. Nečinnosť polície potvrdzuje videozáznam z miesta činu. Ďalších osem ľudí dostalo tresty po 16 rokov väzenia, 18 osôb súd zbavil obvinení.

 

Učiteľku islamských štúdií Farchundu napadol 19. marca v blízkosti známej žltej kábulskej mešity rozzúrený dav, pozostávajúci prevažne z mužov. Mladú Afganku útočníci najskôr dobili palicami, zhodili zo strechy a prešli autom a už mŕtvu ju nakoniec podpálili. Telo obete potom hodili do neďalekej rieky Kábul.

 

Brutálny útok bol zaznamenaný na mobilný telefón a následne sa objavil na internete. Niektorých zo zadržaných sa podarilo vypátrať vďaka tomu, že účasťou na krvavom incidente sa chválili prostredníctvom sociálnych sietí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies